Watermeloensalade met komkommer en feta

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Lunchgerecht
  • Grieks
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g feta, uitgelekt, in blokjes van 3 x 3 cm
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kleine rode ui, in heel dunne ringen
  • 50 g Griekse zwarte olijven, zonder pit
  • 1 theelepel gedroogde oregano (of de blaadjes van 5 takjes)
  • ½ theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 theelepel milde honing
  • 2-3 eetlepels rodewijnazijn
  • 700 g watermeloenvruchtvlees (zonder schil), in stukken
  • 1 middelgrote komkommer, geschild, zaadjes verwijderd, in plakjes
  • 1 kleine granaatappel, alleen de pitten
  • 1 theelepel sumak (naar wens)
  • kleine handvol basilicum, grote blaadjes in reepjes

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schud de blokjes feta in een braadslee om met 2 eetlepels olijfolie, de ui, olijven, gedroogde oregano en chilivlokken. Breng het mengsel op smaak met peper, maar voeg nog geen zout toe. Bak het 12-15 minuten, tot de ui net zacht en langs de randen verschrompeld is.

Meng de resterende 3 eetlepels olie met de honing en 2 eetlepels rodewijnazijn (je kunt nog een eetlepel toevoegen als de salade gemengd is; hoeveel je nodig hebt, hangt af van de zoetheid van de watermeloen).

Meng de watermeloen, komkommer, granaatappelpitten en bijna al het basilicum op een groot bord. Strooi het fetamengsel erover en meng voorzichtig; zorg dat de blokjes feta heel blijven. Doe het olie-azijnmengsel in de lege braadslee en meng het door het bakvocht. Proef en voeg de extra azijn toe als je watermeloen erg zoet is. Voeg indien nodig ook een beetje zout toe (denk eraan dat de feta al zoutig is). Alles draait om de balans. Lepel de dressing over de salade en strooi de sumak erover, als je die gebruikt. Strooi tot slot de resterende blaadjes basilicum erover.

Tips

Een variatie op iets wat een zomerklassieker is geworden: watermeloen, olijven en feta, met komkommer in de hoofdrol als onze saladegroente. Je kunt de feta vervangen door blokjes halloumi, en munt in plaats van basilicum gebruiken. Je kunt ook een handvol gescheurd zuurdesembrood meebakken met de kaas; meng er dan eerst een beetje extra olie door. De watermeloen wordt hier niet gegrild, want ik vind dat de meloen daar alleen maar een vieze chemische smaak van krijgt. Vers, rauw en sappig – zo hoort watermeloen geserveerd te worden, wat mij betreft.

Kookboek

Het recept 'Watermeloensalade met komkommer en feta' is afkomstig uit het kookboek...

Het grote groenteboek

Alice Hart

In haar nieuwe boek 'Het grote groenteboek' deelt bestsellerauteur Alice Hart meer dan 80 recepten met groenten in de hoofdrol: eenvoudige recepten voor hobbykoks, die groots zijn van smaak. Met tips voor de voorbereiding, inclusief een... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meloensalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!