Chili-olie van Sergio Herman
- 750 ml
- 10 min
- waardering 8,6
- Sauzen / dips
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 20 kleine chilipepers
- 12 gedroogde chilipepers
- 2 eetlepels chilivlokken
- 6 teentjes paarse knoflook, ongepeld
- 750 ml olijfolie
Bereiden
Doe de kleine chilipepers, gedroogde chilipepers en chilivlokken in een pan. Snijd de ongepelde tenen knoflook in tweeën en voeg toe aan de pepers. Voeg de olijfolie toe en verhit het geheel circa 5 minuten zodat de smaken zich mooi kunnen mengen.
Zeef de olie. Doe de kleine chilipepers en de gedroogde chilipepers, de chilivlokken en de knoflook in een fles. Voeg de warme olie toe en laat minstens een nacht trekken.
Extra benodigd
Zeef
Opmerking
'Om maar meteen met de deur in huis te vallen: verse chilipepers zijn niet te vertrouwen. Omdat de ene peper de andere niet is, is de pittigheid van een verse chili altijd een gokje. Echt, ik ben daar al verschillende keren de mist mee in gegaan. Heel zonde, want als je precies genoeg chili gebruikt, krijgt je gerecht een kleine kick zonder dat je naar de kraan hoeft te rennen. Daarom gebruik ik altijd chili-olie. Na één keer proeven weet je exact hoe scherp hij is en kun je veel beter doseren. Overigens wordt deze olie lekkerder naarmate hij langer staat. Bij mij is dat een hele uitdaging, want ik gebruik hem bijna dagelijks. Over pizza, over pasta, over een gebakken ei, zelfs over vers geroosterd brood... Je kunt het zo gek niet bedenken of chili-olie maakt het beter. Wil je behalve de smaak ook de structuur van chilipeper hebben? Verwijder dan de zaadjes uit een verse chilipeper (die zorgen voor de pittigheid), snijd hem fijn en voeg die in combinatie met een paar druppeltjes olie aan je gerecht toe.'- Sergio Herman
Kookboek
Het recept 'Chili-olie van Sergio Herman' is afkomstig uit het kookboek...
Just cook it
Sergio Herman
Koken zoals Sergio Herman in zijn sterrenrestaurants doet, kan bijna niemand. Hoeft ook niet, want de Zeeuwse top-chef kookt thuis precies zoals... lees verder
© Uitgeverij Carrera