Klassieke borsjtsj
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,5
- Voorgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 300 g verse bieten, geschild
- 50 g roomboter
- 1 ui, fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, in reepjes
- 1 kleine prei, in ringen
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 1 laurierblad
- 1½ liter runderbouillon (liefst geen blokje)
- 2 bloemige aardappelen, in blokjes
- 200 g witte kool, fijngesneden
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 theelepel suiker
- verse dille
- 4 eetlepels smetana of crème fraîche
Bereiden
Rasp 75 g bieten en snijd de overige 225 g in blokjes.
Smelt de boter in een grote soeppan en fruit de ui 10 minuten op laag vuur. Voeg dan de knoflook toe en fruit 5 minuten mee.
Voeg de blokjes biet, wortel, prei, bleekselderij en laurier toe en bak deze 10 minuten mee op middelhoog vuur.
Voeg de bouillon en aardappelen toe aan de soep. Breng deze aan de kook, dek de pan af en kook 15 minuten op laag vuur.
Roer de geraspte bieten en kool door de bouillon en kook 10 minuten verder op laag vuur.
Breng op smaak met azijn, suiker, zout en peper, zet het vuur uit en laat de borsjtsj zo'n 10 minuten afgedekt rusten.
Garneer met dille en een klodder smetana of crème fraîche. Serveer met donker brood met roomboter en eventueel een glas ijskoude wodka.
Tips
Gebruik voor deze bietensoep het liefst echte Oost-Europese smetana in plaats van crème fraîche. Vegetariërs: vervang de runderbouillon door een krachtige paddenstoelenbouillon.
Kookboek
Het recept 'Klassieke borsjtsj' is afkomstig uit het kookboek...
Noosh-e-Jaan
Tieme Hermans
Tieme Hermans fietste vanuit zijn woonplaats Zwolle in twee en een half jaar naar Bali. Overal werd hij gastvrij ontvangen en maakte hij kennis met de authentieke volkskeukens. In dit boek neemt Tieme je mee op avontuur en presenteert hij 32 bijzondere recepten... lees verder
© Uitgeverij Terra