Toscaanse bonen-groentesoep met parmezaanchips
bereiden
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei, schoongemaakt en gesneden
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 2 wortels, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 800 ml groentebouillon
- 450 g rijpe tomaten, in stukken (of 400 g tomaatstukjes uit blik)
- 2 aardappels, in blokjes
- de blaadjes van 2 takjes tijm
- de gehakte blaadjes van 1 takje rozemarijn
- 400 g borlotti- of cannellinibonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 175 g boerenkool, harde nerven en stelen verwijderd, bladeren fijngesneden
- 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiden
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui, prei, bleekselderij en wortels 10 minuten op laag vuur tot ze zacht maar niet bruin zijn. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Roer de knoflook erdoor en bak hem 1 minuut mee.
Voeg de bouillon, tomaten en aardappels toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en doe de kruiden in de pan. Laat de soep 45 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Voeg de bonen en boerenkool toe en kook ze 5 minuten mee - kook de boerenkool niet te lang, want dan wordt hij papperig en verliest hij zijn frisse groene kleur. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Maak terwijl de soep kookt de parmezaanchips. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep er 4 ronde hoopjes geraspte Parmezaanse kaas op en bak ze 5 minuten tot de kaas is gesmolten en is uitgelopen tot cirkels - laat ze niet te bruin worden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Schep de soep in ondiepe kommen en geef de parmezaanchips erbij.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
'In Toscane wordt deze soep gemaakt met gedroogde bonen, maar wij hebben bonen uit blik gebruikt om het eenvoudiger te maken - zie de variaties onderaan voor een traditionelere versie.' - Vicki Edgson & Heather
Tips
In plaats van met bonen uit blik voor snelheid en gemak te kiezen, kun je de soep op de traditionele wijze met gedroogde bonen maken. Laat ze een nacht weken, spoel ze af en laat ze uitlekken en voeg ze dan samen met de bouillon aan de pan toe. Laat ze ten minste 1¼ uur zachtjes koken tot ze gaar zijn. Voeg aan het einde de boerenkool toe.
Het mooie van dit gerecht is dat je er alle kanten mee op kunt en je vrijwel elke groente van het seizoen kunt toevoegen - courgette, venkel, snijbiet, spinazie en kool geven allemaal smaak en voedingsstoffen. Voor een stevigere soep kun je ongeveer 10 minuten voor het einde van de kooktijd een handvol macaroni of vermicelli toevoegen.
Gebruik in de lente en zomer basilicum in plaats van rozemarijn en jonge doperwten, tuinbonen, courgette, groene asperges en fijne sperziebonen, plus jonge bladspinazie in plaats van boerenkool. Heerlijk!
Kookboek
Het recept 'Toscaanse bonen-groentesoep met parmezaanchips' is afkomstig uit het kookboek...
Bouillon, recepten met bouillon als basis
Vicki Edgson & Heather Thomas
'Bouillon' bevat naast de 10 belangrijkste basisbouillons van vlees, vis en groente meer dan 50 recepten van frisse
... lees verder © Uitgeverij Terra