Klassieke kippenbouillon
bereiden
Ingrediënten
- 1 kip of soepkip van 1½ kg, of 1½ kg kipkarkassen, vleugels of nekjes
- 1 ui, in vieren
- 1 wortel, in vieren
- 1 venkelknol, in stukken
- 1 prei, in stukken
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 1 bouquet garni (peterselie, tijm, laurierblad)
- 10 zwarte peperkorrels
Bereiden
Doe de kip, soepkip of de karkassen met de vleugels en nekjes in een grote soeppan. Giet er 3-3½ liter koud water bij en breng alles langzaam aan de kook.
Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim af dat naar boven komt. Voeg de ui, wortel, venkelknol en prei toe. Doe er dan de knoflook, het bouquet garni en wat zout en de peperkorrels bij. Leg het deksel op de pan en laat alles 2 uur en 30 minuten zachtjes sudderen.
Giet de bouillon daarna door een fijne zeef.
De bouillon ontvetten
Zet de pan bouillon een nacht op een koele plek. Schep er de volgende dag het tot een witte laag gestolde vet af.
Exotische bouillon
Laat voor een bouillon die je gaat gebruiken in exotische recepten de kip 2 uur en 30 minuten langzaam sudderen met 1 bosje verse uien nog aan de steel, 1 in vieren gesneden wortel, 30 g fijngehakte verse gember, 2 teentjes knoflook, 1 in de lengte doormidden gesneden stengel citroengras en een beetje zout.
Kookboek
Het recept 'Klassieke kippenbouillon' is afkomstig uit het kookboek...
De heerlijkste soepen van de wereld
Marie Leteuré
Chefs gebruiken bouillons om hun gerechten te verrijken en ook wij kunnen genieten van kippenbouillon of groentebouillon - de verrukkelijke bouillons in dit boek... lees verder
© Good Cook