Herfstige champignonsoep met truffel en citroen
- 4 personen
- 110 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 50 g ongezouten roomboter
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 750 g champignons
- 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini), in 150 ml kokend water geweekt
- 2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
- 3 takjes krulpeterselie, steeltjes en blaadjes fijngesneden
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 theelepels truffelpoeder
- 500 ml groente- of paddenstoelenbouillon
- 250 g mascarpone
- geraspte schil en sap van ½ biologische citroen
- snuf cayennepeper
- 1 theelepel honing
- voor de topping
- 1 handje waterkers
- geraspte schil van ½ biologische citroen
- 1 takje krulpeterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
- 1 takje rozemarijn
Bereiden
Smelt de roomboter in een diepe soeppan op laag vuur. Voeg de olijfolie toe en laat goed heet worden. Doe de knoflook en ui erbij. Fruit aan en voeg de champignons toe. Wacht tot de champignons beginnen te zweten en roer het eekhoorntjesbrood inclusief het weekwater erdoor. Voeg de rozemarijn, krulpeterselie, tijm, het truffelpoeder en naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Laat 45 minuten met het deksel op de pan op zacht vuur pruttelen en vergeet niet af en toe te roeren.
Voeg de bouillon toe en breng langzaam aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 45 minuten koken met het deksel op de pan. Roer af en toe.
Schep de mascarpone, de citroenrasp, het citroensap, de cayennepeper en honing erdoor.
Pureer de soep met een staafmixer maar zorg ervoor dat er nog steeds een goede structuur van de champignons in zit. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
Leg voorzichtig een handje waterkers boven op de soep. Strooi er wat citroenrasp bovenop. Maak het af met peterselie en fijngemalen zwarte peper. Een takje rozemarijn is leuk voor de presentatie, maar niet noodzakelijk.
Extra benodigd
Staafmixer
Tip
Truffelpoeder kun je bij een traiteur of speciaalzaak vinden. Je kunt het eventueel vervangen door 1 eetlepel zwarte truffelolie.
Opmerking
Een heerlijk romige en volle soep die mij maar aan één ding doet denken: mijn lievelingsseizoen, de herfst. Vallende bladeren, een warm haardvuur en hoge regenlaarzen - ik krijg er een bepaalde verliefde kriebel van in mijn buik. Hoewel ik denk dat niet iedereen deze liefde voor het natte seizoen deelt, weet ik wel zeker dat de meesten van jullie gek zullen zijn op deze soep. Een geweldige balans tussen het romige van de mascarpone, het hartige van de gesmoorde champignons en de frisse touch van de citroen. Wanneer deze soep op het menu staat in Soep-er komen mensen van heinde en verre om een grote hoeveelheid ervan in te slaan.
Kookboek
Het recept 'Herfstige champignonsoep met truffel en citroen' is afkomstig uit het kookboek...
Soep-er
Janine de Roode
Je vindt in 'Soep-er' soep in alle uithoeken van de wereld. Of het nou een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is. En er is een soep voor elk seizoen. Er zijn koude soepen en verwarmende soepen. Heldere soepen en... lees verder
© Uitgeverij Terra