Salmorejo
- 4 personen
- 15 min
- waardering 7,7
- Voorgerecht
- Spaans
- Vlees
Ingrediënten
- 2 grote kippeneieren of 4 kwarteleitjes
- 1 plak serranoham van 1 cm dik
- paar takjes bladpeterselie
- 8 grote rijpe tomaten
- 1 teentje knoflook
- 2 dikke sneeën goed witbrood (ca. 100 g in totaal)
- 125 ml extra vierge olijfolie
- scheutje sherryazijn
- 8 ijsblokjes, voor het opdienen
Bereiden
Begin met het koken van de eieren. Ik kook kippeneieren hard in 7 minuten en kwarteleitjes in 3 minuten. Laat de eieren schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd in stukken. Snijd de ham in soortgelijke stukjes. Trek de peterselieblaadjes van de steeltjes en snijd de steeltjes fijn.
Breng een grote pan water aan de kook en haal van het vuur. Kruis de bovenkant van elke tomaat in en leg ze een paar minuten in kokend water tot de velletjes loskomen. Giet af en ontvel voorzichtig de tomaten.
Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in de blender. Verwijder het velletje van de teen knoflook, hak de knoflook grof en voeg toe. Scheur de korstjes van het brood en gooi ze weg. Voeg het brood toe aan de blender en pureer tot het een romige soep is. Voeg de olie en een flinke scheut van de azijn toe en pureer nog een keer. Voeg naar smaak zout en peper toe en eventueel wat extra azijn als dat nodig is.
Schenk de salmorejo in een kan en zet minstens een paar uur in de koelkast. Schenk over ijsblokjes in kommen en garneer met de fijngesneden eieren, serranoham en peterselie.
Extra benodigd
Blender
Opmerking
'Iedereen kent gazpacho, maar eigenlijk vind ik deze minder bekende variant veel spannender. Deze koude soep is eenvoudig en chique tegelijk. Ik vind het bijzonder verrassend dat je met slechts een paar basisingrediënten uit de voorraadkast zoiets heerlijks en verfrissends kunt maken. Een glas van deze soep op een hete zomerdag is ronduit zalig. Maar doe mij (en jezelf) alsjeblieft, alsjeblieft een groot plezier: maak deze soep alleen met sappige, door de zomerzon gerijpte tomaten - dit is nadrukkelijk geen soep voor in de winter; met van die harde, ingevlogen tomaten verandert deze fantastische soep in een smakeloze, bleke prut.' - Georgina Hayden
Kookboek
Het recept 'Salmorejo' is afkomstig uit het kookboek...
Slow
Georgina Hayden
Georgina Hayden werkt al tien jaar samen met Jamie Oliver. Ze raakt in haar recepten precies dat waar het om draait bij lekker koken. Haar gerechten helpen ons... lees verder
© Uitgeverij Becht