Groentesoep (kenchin jiru)
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,7
- Voorgerecht
- Japans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 gedroogde shiitakes, 30 minuten geweekt in 250 ml warm water
- ½ blok konnyaku, ongeveer 125 g (naar keuze)
- 2 satoimo, geschild, in ringen van 2½ cm of, indien groot, in halve manen
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel plantaardige olie
- ½ wortel, geschild en in dunne schuine slierten
- ½ pastinaak, geschild en in dunne reepjes van 5 cm
- 460 ml dashi
- 100 g stevige tofu, in blokjes van 2½ cm
- 1 vel (20 g) dunne gefrituurde tofu, in de lengte doorgesneden en in dunne reepjes
- 1 eetlepel shoyu
- 1 lente-uitje, alleen het groene deel, fijngehakt
Bereiden
Laat de shiitakes uitlekken, bewaar het vocht en snij ze in dunne reepjes. Gebruik desgewenst een theelepel om hapklare stukjes konnyaku te maken.
Spoel het zetmeel van de satoimo, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Verhit een grote steelpan of wok op middelhoog vuur, voeg de sesam- en plantaardige olie toe en wok de wortel, pastinaak, shiitakes en, desgewenst, de konnyaku 1-2 minuten op hoog vuur.
Voeg het kookvocht van de shiitakes en de dashi toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en vroeg de satoimo, de stevige en de gefrituurde tofu toe, en breng op smaak met de shoyu en 1 theelepel zout. Kook nog 5 minuten op middelhoog vuur of tot alle groente net zacht is.
Haal de pan van het vuur, bestrooi de groentesoep met lente-ui en serveer in kommen.
Kookboek
Het recept 'Groentesoep (kenchin jiru)' is afkomstig uit het kookboek...
Easy Japanese kookboek
Emi Kazuko
Het 'Easy Japanese kookboek' toont stap voor stap hoe u een keur aan gerechten kunt klaarmaken en verrassende menu's kunt samenstellen. Het verzorgen... lees verder
© The House of Books