Groentesoep (kenchin jiru)

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,7
  • Voorgerecht
  • Japans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 gedroogde shiitakes, 30 minuten geweekt in 250 ml warm water
  • ½ blok konnyaku, ongeveer 125 g (naar keuze)
  • 2 satoimo, geschild, in ringen van 2½ cm of, indien groot, in halve manen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • ½ wortel, geschild en in dunne schuine slierten
  • ½ pastinaak, geschild en in dunne reepjes van 5 cm
  • 460 ml dashi
  • 100 g stevige tofu, in blokjes van 2½ cm
  • 1 vel (20 g) dunne gefrituurde tofu, in de lengte doorgesneden en in dunne reepjes
  • 1 eetlepel shoyu
  • 1 lente-uitje, alleen het groene deel, fijngehakt

Bereiden

Laat de shiitakes uitlekken, bewaar het vocht en snij ze in dunne reepjes. Gebruik desgewenst een theelepel om hapklare stukjes konnyaku te maken.

Spoel het zetmeel van de satoimo, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.

Verhit een grote steelpan of wok op middelhoog vuur, voeg de sesam- en plantaardige olie toe en wok de wortel, pastinaak, shiitakes en, desgewenst, de konnyaku 1-2 minuten op hoog vuur.

Voeg het kookvocht van de shiitakes en de dashi toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en vroeg de satoimo, de stevige en de gefrituurde tofu toe, en breng op smaak met de shoyu en 1 theelepel zout. Kook nog 5 minuten op middelhoog vuur of tot alle groente net zacht is.

Haal de pan van het vuur, bestrooi de groentesoep met lente-ui en serveer in kommen.

Kookboek

Het recept 'Groentesoep (kenchin jiru)' is afkomstig uit het kookboek...

Easy Japanese kookboek

Emi Kazuko

Het 'Easy Japanese kookboek' toont stap voor stap hoe u een keur aan gerechten kunt klaarmaken en verrassende menu's kunt samenstellen. Het verzorgen... lees verder

© The House of Books

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Groentesoep recept tips

Reacties op dit recept

  • DegenWat is konnyaku en wat zijn satoimo, dashi en shoyu? Enige verklaringen erbij zou schelen. Tenslotte kookt niet iedereen dagelijks oosters.

    reageren

  • theoKonnyako zijn noedels, satiomo is zoete aardappel, dashi is een poeder dat je moet oplossen en shoyu is een ketjap.

    reageren

  • desireeDashi is gemaakt van bonito, het is eigenlijk een visbouilon, shoyu is de japanse term voor japanse (dunne) sojasaus.

    reageren