Revithia: hummussoep
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Grieks
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 4 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 500 g kikkererwten uit een pot/blik (uitlekgewicht, vocht opgevangen)
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels tahin
- 1-2 citroenen
- een paar takjes bladpeterselie
- gerookt paprikapoeder, naar smaak
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
Bereiden
Pel en snipper de uien. Schil de wortel en snijd met de bleekselderij in stukjes. Verwarm een grote pan op matig vuur en voeg de olijfolie, de ui, de wortel en de bleekselderij toe. Bak 15 minuten, tot de groenten zacht, kleverig en zoet zijn. Voeg dan de kikkererwten en het vocht uit de pot of het blik toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.
Pel de knoflook, hak grof en voeg met de tahin en een flinke snuf zout en peper toe aan de pan. Pureer met een staafmixer glad en romig. Knijp een citroen erboven uit, roer door en breng indien nodig verder op smaak met citroensap, zout en peper. Afhankelijk van welke kikkererwten je hebt gebruikt (en of je vocht hebt toegevoegd), moet je wellicht nog 100-250 ml versgekookt water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Hak de blaadjes van de bladpeterselie fijn. Schep de soep in kommen, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met de gehakte peterselie, het gerookte paprikapoeder en het geroosterde sesamzaad en serveer.
Extra benodigd
Staafmixer
Opmerking
Hummussoep klinkt als een modern fusionrecept dat je op social media zou kunnen tegenkomen, maar het is een heel traditioneel Grieks gerecht. Van mijn oom, pater Andreas Christodoulou, leerde ik hoe ik tahinosoupa moest maken, een gerecht dat de priesters vaak eten tijdens het vasten. Het is, de naam zegt het al, een soep die is gebonden met tahin - veganistisch maar romig en boordevol smaak. Hummussoep tilt dit naar een hoger niveau: de soep is rijker en sterker van smaak door de knoflook en het paprikapoeder. Je kunt natuurlijk zelf de kikkererwten koken, wat de soep ongetwijfeld lekkerder maakt, maar kikkererwten uit een pot (of blik) maken het zo makkelijk dat deze soep ook doordeweeks regelmatig op tafel komt.
Kookboek
Het recept 'Revithia: hummussoep' is afkomstig uit het kookboek...
Nistisima
Georgina Hayden
Vegan is de trend ontstegen en een blijvend fenomeen in onze westerse maatschappij. Minder bekend is dat vanuit de mediterrane orthodoxie al eeuwenlang in de vele vastenperiodes (200 dagen per jaar in totaal!) alleen plantaardige gerechten werden... lees verder
© Good Cook