Mosselsoep met bonen
bereiden
Ingrediënten
- 200 g gedroogde cannellini- of borlottibonen, een nacht geweekt in koud water
- 1½ kg mosselen
- ½ glaasje witte wijn
- 1 bosje peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui, grof gehakt
- olie
- 200 g tomatenpulp
- beetje groentebouillon
- eventueel 6 met knoflook ingesmeerde bruschette
Bereiden
Was de mosselen en doe ze in een ruime pan met een scheut witte wijn, de gehakte peterselie en de knoflook. Doe het deksel erop en laat de mosselen op hoog vuur in een paar minuten opengaan. Haal ze dan van het vuur, laat ze een beetje afkoelen en haal ze uit hun schelpen. Laat er een paar in de schelp zitten voor de garnering. Zeef het kookvocht van de mosselen.
Laat de geweekte bonen uitlekken en doe ze in een roestvrijstalen pan. Bedek ze met water en kook ze ongeveer 1 uur. Voeg pas tegen het einde van de kooktijd zout toe.
Doe ondertussen de ui samen met 2 lepels olie in een braadpan. Laat op een laag vuur smoren. Giet het gezeefde kookvocht van de mosselen erbij, voeg de tomatenpulp en een pollepeltje bouillon toe en laat 10-15 minuutjes koken, tot het iets is ingedikt. Proef ten slotte of er zout en peper bij moeten.
Laat de bonen een paar minuten afkoelen als ze gaar zijn en doe ze vervolgens met het kookvocht in een kom. Haal de helft van de bonen eruit en pureer die met de staafmixer tot een crème. Is hij te dik, voeg dan een lepel kookvocht toe.
Doe de bonenpuree in de pan bij de saus en breng hem op de dikte die je lekker vindt door eventueel nog wat kookvocht toe te voegen. Doe dan de hele bonen erbij en roer voorzichtig met een houten lepel. Doe de mosselen erbij en zet de nog heel even op het vuur - niet te lang, want dan worden de mosselen te hard.
Leg eventueel onder in de borden een bruschetta (een droog gebakken of gegrilde boterham, ingewreven met een teen knoflook) en schep daarop de mosselsoep. Garneer met een paar mosselen in de schelp.
Extra benodigd
Staafmixer
Tips
Nog beter is om de bonen in een speciale bonenpot te koken, die van boven smaller wordt (een fagioliera). Alternatief voor gedroogde cannellini- of borlottibonen: een pot gekookte witte bonen.
Kookboek
Het recept 'Mosselsoep met bonen' is afkomstig uit het kookboek...
Vinazza
Diane Lensink
Diane Lensink opende een paar jaar geleden een trattoria con camere, een restaurant met kamers. Je leest haar verhalen en anekdotes, maar Lensink geeft je ook... lees verder
© Kosmos Uitgevers