Venkelsoep met geroosterde knoflookcroutons
- 4 personen
- 55 min
- waardering 7,9
- Voorgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 15 g ongezouten boter
- 4 venkelknollen, dungesneden
- 1 prei, schoongemaakt en grof gesneden
- 1¼ liter warme groente- of kippenbouillon
- 30 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
- voor de croutons
- 1 bol knoflook, buitenste vel verwijderd
- 3 theelepels extra vergine olijfolie
- 4 plakken ciabattabrood van 1 cm dik
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 5.
Begin met de croutons. Druppel 1 theelepel olie over de knoflookbol en verpak die in aluminiumfolie. Laat de knoflook 45 minuten roosteren, tot hij heel zacht is. Laat afkoelen en druk de teentjes uit het velletje. Prak ze fijn met een vork, meng de resterende olie erdoor en zet apart.
Rooster de sneetjes brood lichtbruin.
Maak ondertussen de soep. Verwarm olie en boter in een grote steelpan. Voeg de venkel en prei toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep sudderen tot de groenten heel zacht zijn.
Schep de groenten uit de pan en pureer ze in een blender. Doe de puree terug in de soep en laat die sudderen tot hij weer warm is. Breng op smaak met zout en peper.
Besmeer de geroosterde sneetjes brood met de knoflookpuree. Schep de soep in vier kommen, leg op elk een sneetje brood en strooi er Parmezaan, olie en peper over.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, blender
Kookboek
Het recept 'Venkelsoep met geroosterde knoflookcroutons' is afkomstig uit het kookboek...
Eten uit eigen tuin
Andi Clevely
Eten uit eigen tuin is gezonder, goedkoper en vriendelijker voor het milieu. Maar het roept ook vele vragen op. Welke groenten kun je het best in welk seizoen zaaien... lees verder
© Kosmos Uitgevers