Witlofsoep met gedroogde ham
- 4 personen
- 45 min
- waardering 7,4
- Voorgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 30 g boter
- 1 aardappel, in stukken
- 1 kg witlof, in stukken
- 1 liter kippenbouillon
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- 150 ml room
- enkele stukjes ham
Bereiden
Stoof de ui en knoflook glazig aan in de boter. Voeg er de aardappel en bijna alle witlof bij. Laat nog enkele minuten verder stoven.
Giet de bouillon bij de groenten en voeg er de kruidnagels, de laurier en de tijm bij. Laat zachtjes koken gedurende 30 minuten, verwijder dan de kruiden en pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng op smaak met de room en zout en peper.
Bak de resterende stukjes witlof even in de pan met wat boter en droog de stukjes ham 30 minuten in een voorverwarmde oven op 80 °C.
Versier de soep met de stukjes gebakken witlof en gedroogde ham.
Extra benodigd
Keukenmachine of staafmixer
Tip
Een heerlijke, wat bittere soep, die uitermate lekker smaakt op een gure novemberdag. Houdt u niet van bitter, verwijder dan het harde stuk aan de onderkant van het witlof en voeg, indien nodig, nog een weinig suiker toe aan de soep.
Kookboek
Het recept 'Witlofsoep met gedroogde ham' is afkomstig uit het kookboek...
Menu Maison
Livia Claessen & Henri Kleinblatt
Deze opvolger van het succesvolle boek 'Cuisine' telt 624 bladzijden met 300 lekkere, eerlijke gerechten en evenveel smakelijke foto's. Per maand worden je... lees verder
© Uitgeverij Lannoo