Witlofsoep met geuze en hamsnippers
- 6 personen
- 60 min
- waardering 8,4
- Voorgerecht
- Hollands
- Gevogelte
Ingrediënten
- 6 plakjes Gandaham
- 500 g witlof
- 100 g boter
- 1 ui, in grove stukken
- 1 preiwit, in grove stukken
- 50 g bloem
- 1 liter kippenbouillon
- 100 ml room
- 100 ml geuze (bier)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 100 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes Gandaham op de bakplaat en laat 1 uur drogen in de oven tot ze heel krokant is. Laat de ham uitlekken op keukenpapier.
Haal de harde kern uit het witlof en hak de blaadjes grof. Smelt de boter in een grote pan en doe er de ui, het witlof en de prei bij. Stoof de groenten ongeveer 5 minuten aan.
Roer de bloem erdoor tot alles goed gemengd is. Blus met de bouillon en laat de soep nog 30 minuten zachtjes sudderen.
Pureer de soep en voeg de room en Geuze toe. Schep de soep in kommetjes. Verkruimel de krokante ham over de soep.
Extra benodigd
Bakpapier, staafmixer
Tip
De soep is ook lekker zonder geuze. Als er kinderen aan tafel zitten, kun je het best wat uit de pot scheppen voor je het bier erin giet. De geuze is de extra touch voor de volwassenen.
Kookboek
Het recept 'Witlofsoep met geuze en hamsnippers' is afkomstig uit het kookboek...
Brunch!
Els Debremaeker & Iris Debremaeker
Omdat je op elk tijdstip van het jaar een brunch kunt organiseren, bevat 'Brunch!' zes themabrunches die de seizoenen volgen. De donkere wintermaanden... lees verder
© Standaard Uitgeverij