Appels uit de oven met pistache-marsepein en duindoornjam
- 4 personen
- 45 min
- waardering 7,7
- Nagerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 50 g pistachenoten
- 150 g marsepein (of amandelspijs)
- 2 eetlepels duindoornconfiture
- 2 eetlepels duindoornsiroop
- 4 stevige appeltjes, bijvoorbeeld Topaz
- enkele duindoornbessen
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Hak de pistachenoten fijn, een notenmolen gebruiken kan ook. Voeg daarna de marsepein toe. Doe de duindoornjam en siroop in een kom en meng er de pistache-marsepein door. Prak het goed door, zodat het smeuïg is, maar niet te nat.
Hol de appels van boven uit met een appelboor. Verwijder daarbij de klokhuizen en maak eventueel met een canneleermesje mooie streepjes op de appel of met een meloenmesje rondjes. Vul de appels met het duindoornmengsel.
Zet de appels in een niet te grote ovenschaal. Giet een bodempje water in de schaal. Bak de appels tot ze gaar zijn in ongeveer 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte. Ze mogen niet in elkaar storten. Schep tijdens het bakken af en toe wat water over de appels.
Opmerking
'De duindoornbes is familie van de olijfwilg. Duindoorn heeft een friszure smaak en bevat veel vitamine C. In Oost-Europa en Duitsland wordt de bes al jaren gebruikt als aanvulling op de dagelijkse maaltijd. De struik groeit op de kalkhoudende grond van jonge duinen. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen. In het najaar geven alleen de vrouwelijke bloemen bessen. Duindoorns die in het wild groeien zijn eetbaar, maar er worden ook duindoorns geteeld en die zijn iets zachter van smaak. Op z'n Tessels heten ze doorebesse of doores. Op Texel is er van alles te koop van duindoorn. Op het vasteland kun je deze producten vinden in natuurwinkels.' - Annette van Ruitenburg
Kookboek
Het recept 'Appels uit de oven met pistache-marsepein en duindoornjam' is afkomstig uit het kookboek...
De smaak van Texel
Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe & Tanja van den Berge
Meer dan tien jaar na het verschijnen van 'De smaak van Texel' hebben de auteurs een geheel nieuwe versie gemaakt. We zien hoe rijk Texel is aan natuur, producten en alle mogelijkheden die dat biedt: wereldse gerechten met Texelse producten... lees verder
© Fontaine Uitgevers