Broodpudding met rozijnen en abrikozen
bereiden
Ingrediënten
- halfje gesneden brood, liefst wit en een paar dagen oud
- 30 g zachte boter
- handje lichte rozijnen, geweld
- handje gedroogde abrikozen, in stukjes
- 300 ml melk
- 2 eieren, losgeklopt
- snuf kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 g kristalsuiker
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de korstjes van het brood, besmeer de boterhammen met boter en snijd ze 2 keer diagonaal door zodat er 4 driehoekjes ontstaan. Bekleed de bodem van een beboterd schaaltje hiermee, en zet ze ook langs de zijkant. Strooi er gewelde en goed drooggedepte rozijnen en stukjes abrikoos in. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met de boterkant naar boven, puntjes schuin omhoog wijzend.
Meng de melk met de losgeklopte eieren, kaneel, vanillesuiker en de helft van de suiker. Schenk dit over het brood en laat het minimaal 5 minuten intrekken. Bestrooi met de rest van de suiker. Zorg dat de randen en puntjes goed beboterd zijn.
Plaats de puddingvorm in een wijde ovenschaal, gevuld met water tot halverwege de vorm. Zet de schaal in de oven en bak de broodpudding in ca. 45 minuten goudbruin en knapperig. Snij hem in stukken en serveer warm, eventueel met bolletje roomijs of dot slagroom.
Variatietip
Vervang de rozijnen door miniblokjes mango en vervang de kaneel door rasp van limoenschil.
Tip
Very British, een echte klassieker! Het is de bedoeling dat hij van onderen smeuïg is als pudding en van boven lekker knapperig. Je kunt er ook een appeltje in kwijt dat er niet meer zo top uitziet. Of cranberry’s, gedroogde pruimen, stukjes banaan, verzin het maar. Allesbehalve caloriearm.
Kookboek
Het recept 'Broodpudding met rozijnen en abrikozen' is afkomstig uit het kookboek...
De kliekjes studentenpocket
Puck Kerkhoven
Geen idee wat je moet met je oude brood, dat restje pastasaus, die halve prei, eieren die over de datum gaan? Zoek het op in deze handige pocket, bomvol... lees verder
© De Boekenmakers