Appel-knolselderijpastei met boterroomijs
- 6 personen
- 40 min
- waardering 8,5
- Nagerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 3 Pink Lady-appels (of andere rode appels)
- 200 g bruine suiker
- 200 g boter
- 50 g gezouten karamel + extra (zie onderaan het recept)
- 6 bolletjes boterroomijs
Bereiden
Begin met het schillen van de knolselderij. Houd hem heel. Snijd de knolselderij met een snijmachine op stand 7 in heel dunne schijven. Zet apart.
Haal met een appelboor het klokhuis uit de appels. Houd de appels zo vast dat je met de snijmachine eveneens op stand 7 mooie, dunne, ronde schijven snijdt. Zet apart.
Smelt voor het suiker-botermengsel in een pan op een matig vuur de bruine suiker samen met de boter. Glaceer de bodem van een kleine gietijzeren pan met het suiker-botermengsel. Leg daarop een schijf knolselderij, en daarop in één laag schijfjes appel. Besprenkel met de gezouten karamel. Herhaal deze handelingen nog driemaal, zodat je vier lagen hebt. Eindig met een schijf knolselderij bovenop.
Verwarm de oven voor op 200 °C en zet de pan met inhoud 8 minuten in de oven. Controleer met een mes of alles gaar en zacht is. Laat afkoelen in de pan.
Wij serveren dit dessert warm. Besprenkel met de overgebleven karamel en verwarm nog 3 minuten in de oven.
Haal de pan uit de oven. Steek nu met een ronde uitsteekvorm een volmaakt rondje uit de het torentje van knolselderij en appel. Haal dat rondje mét de ring uit de pan en zet het op een fraai bord. Verwijder het rondje en serveer met een bolletje ijs.
Extra benodigd
Appelboor, uitsteekvorm
Gezouten karamel
Doe 500 g suiker en 100 ml water in een pan en verhit op een laag vuur. Draai het pannetje even rond om de suiker te bevochtigen, maar ga niet roeren. Laat 2 à 3 minuten opwarmen tot het suikerwater begint te bubbelen en geleidelijk van kleur begint te veranderen. Zodra het mengsel een mooie bruine kleur krijgt, meestal na 5 minuten, voeg je 50 g boter toe. Pas dan begin je voor de eerste keer te roeren, tot de boter volledig vermengd is. Roer voorzichtig 500 g room door het mengsel en pas op voor het spatten en bruisen. Laat reduceren tot een dikke, lopende massa en haal van het vuur. Breng op smaak met een snufje zout. Gebruik zeker niet te veel zout. Doe de gezouten karamel in een afsluitbare pot en bewaar maximaal 2 weken in de koelkast.
Opmerking
Dit dessert is een variatie op tarte tatin, waarin we een groente wilden verwerken. Het werd een heel smakelijk gerecht, dat niet zo zoet is als je denkt en een fantastische textuur heeft.
Kookboek
Het recept 'Appel-knolselderijpastei met boterroomijs' is afkomstig uit het kookboek...
Oak
Marcelo Ballardin
Topchef Marcelo Ballardin leefde in Brazilië, de Verenigde Staten, Italië en Engeland vooraleer hij neerstreek in België. In dit boek vertelt hij over eten, koken en de liefde in al haar vormen. Hij legt zijn recepten en zijn ziel bloot... lees verder
© Uitgeverij Lannoo