Watergruwel (krentjebrij)

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 8,3
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 125 g parelgort
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 400 ml bessensap
  • 100 g suiker
  • 100 g krenten
  • 100 g rozijnen

Bereiden

Week de gewassen parelgort 24 uur in 2 liter water met een mespuntje zout.

Breng in hetzelfde water aan de kook. Rasp de citroen en voeg toe aan de gort. Laat de parelgort ongeveer 30 minuten op zacht vuur koken.

Voeg bessensap, suiker, krenten en rozijnen toe en breng op smaak het sap van de geraspte citroen. Laat de watergruwel nog 30 minuten koken. Serveer warm of koud.

Opmerking

'De naam watergruwel klinkt natuurlijk niet gruwelijk lekker, maar deze klassieker is toch oer-Hollands. Gemaakt op basis van parelgort - gort is gepelde gerst. Het recept, moet ik bekennen, heb ik uit het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van Cornelia Wannée.' - Danny Jansen

Kookboek

Het recept 'Watergruwel (krentjebrij)' is afkomstig uit het kookboek...

Masterclass Desserts

Danny Jansen

'Masterclass Desserts': van klassieke desserts als tiramisu en crème brûlée tot recepten met een twist van auteur Danny Jansen. En natuurlijk desserts met chocolade, als hemelse modder, en met fruit, zoals vanillehangop en pêche melba... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Overige toetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!