Koffiegranita
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor de simple syrup
- 200 ml water
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 stuk citroenschil, met dunschiller
- voor de granita
- 400 ml (sterke) espressokoffie
- 1 scheutje brandy of Kahlua (optioneel)
- 125 ml slagroom
- 10 g poedersuiker
Bereiden
Maak eerst de simple syrup. Doe het water met de suiker en de citroenschil in een kleine steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Laat dan nog 3 minuten doorkoken. Verwijder de citroenschil en laat afkoelen. Je gebruikt deze simple syrup ook voor sorbetijs, dus het is altijd makkelijk om bij de hand te hebben. Deze hoeveelheid simple syrup is ruim voldoende voor dit recept. Het is onbeperkt houdbaar.
Doe de koffie in een cakeblik of een andere metalen vorm. Meng er simple syrup naar smaak door tot je het zoet genoeg vindt. Houd er rekening mee dat de smaak iets afgezwakt wordt als hij straks bevroren is. Doe de brandy of Kahlua erdoor als je die gebruikt. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en zet dan in de koeling tot hij goed koud is. Zet in de vriezer. Kijk na 30 minuten of de randjes beginnen aan te vriezen. Roer ze met een vork naar het vloeibare midden. Herhaal dit elke 30 à 40 minuten.
Na ongeveer 3 uur is de granita klaar, maar het kan iets korter of langer zijn, afhankelijk van de vorm die je gebruikt.
Sla de slagroom stijf met de poedersuiker. Serveer de granita in glazen met de slagroom erop.
Kookboek
Het recept 'Koffiegranita' is afkomstig uit het kookboek...
De bijbel van de Italiaanse keuken
Maud Moody, Nina Bogaerts & Leonardo Pacenti
In 'De bijbel van de Italiaanse keuken' laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti - van restaurant Toscanini in Amsterdam - de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld