Tiramisu met bramen en vanillevla

8 personen
bereiden
wachten

waardering 8,2obv 25 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 175 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 100 ml slagroom
  • 10-12 dikke lange vinger-koekjes
  • 150-200 g zoete bramen
  • 200 ml vanillevla
  • 1-2 eetlepels cacao

Bereiden

Klop met de mixer de mascarpone luchtig met de basterdsuiker en 50 ml sinaasappelsap. Strijk de mascarpone uit over de bodem van de schaal. Klop in een andere kom de slagroom half stijf.

Schenk de rest van het sinaasappelsap in een diep bord. Wentel de lange vingers één voor één rond in het sap en leg ze naast elkaar op de laag mascarpone. Druk de koeklaag een beetje in de mascarpone en verdeel de bramen erover.

Strijk de vanillevla erover uit en maak met de slagroom een laatste laag in de schaal. Dek af met vershoudfolie en plaats deze Hollandse versie van tiramisu tot gebruik enige uren in de koelkast.

Neem de schaal uit de koelkast en bestrooi de bovenkant met behulp van een zeefje of strooibus gelijkmatig met cacao. Schep op ieder bord een grote lepel bramentiramisu en serveer er eventueel een bolletje vanilleroomijs bij.

Extra benodigd

Mixer, ovenschaal van 20 x 20 cm, vershoudfolie

Opmerking

'Lange tijd had iedereen het wel een beetje gehad met die goeie ouwe tiramisu, maar nu zie je 'm overal weer terug op de kaart. Zelf heb ik trouwens nooit last gehad van een 'overdosis'. Ik hou wel van dat zachte, beetje uitgezakte op je bord. Op de boerenmarkt kocht ik volle, dikke vla en zag toen iets verderop zoete bramen liggen. Zo ontstond weer een nieuw recept.' - Yolanda van der Jagt

Kookboek

Het recept 'Tiramisu met bramen en vanillevla' is afkomstig uit het kookboek...

Hollandse kramen

Dit prachtige nieuwe kookboek van Yolanda van der Jagt laat zien hoe gevarieerd en mooi het aanbod van de Hollandse warenmarkten is. Meer dan 100 bijzondere... lees verder

© Mo'Media. Beeld: Sven Benjamins

Tiramisu tips

Reacties op dit recept

  • Rob Laten we het maar bij de originele Tiramisu houden. Het gros krijgt die nog niet eens goed voor elkaar en zeker niet lobbig. Gebruik liever wat andere likeuren en wat anders dan lange vingers als je wat anders wilt. Zoete mooie grote bramen ? Dat wordt zoeken!
  • Diny Rob, geef ook aan welke likeuren je bedoelt... en een alternatief voor de lange vingers... niet iedereen is een 'sterkok'... maar ik begrijp wat je bedoelt.
  • Helma Deze zomer heb ik in Toscane in 9 verschillende restaurants Tiramisu gegeten. De allerlekkerste was de versgemaakte originele tiramisu. Niet koelkastkoud maar op kamertemperatuur.
  • Martine Wat een HEERLIJK recept! Inmiddels al vele keren gemaakt, wel altijd met dubbele hoeveelheid vla. Bramen zijn het hele jaar door verkrijgbaar uit het vriesvak. Echt een aanrader!