Tiramisu met speculaas
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 2 eieren
- 200 g mascarpone
- 60 g suiker
- 8 roomboterspeculaasjes (+ 1 voor garnering)
- 5 eetlepels (ca. 50 ml) kaneellikeur (of Amaretto)
Bereiden
Scheid de dooiers en witten van de eieren. Schenk zonodig het vocht van de mascarpone en roer de mascarpone los. Klop de eidooiers met de suiker tot het mengsel licht en schuimig is. Klop de mascarpone er minstens 2 minuten door.
Klop (met een andere, of schoongemaakte garde) de eiwitten met een snufje zout stijf in een goed schone kom. Spatel het eiwit luchtig door het dooier-mascarponemengsel. Laat de mousse 30 minuten in de koelkast opstijven.
Schep in vier ruime, rechte glazen of coupes een laagje mascarponemousse. Leg er een speculaasje op en besprenkel dit (met een theelepel) met likeur. Schep er weer mascarpone op, vervolgens weer een speculaasje met likeur en sluit af met een laagje mascarpone. Dit hoeft allemaal niet heel netjes, maar probeer de randen van de glazen schoon te houden. Zet de glazen afgedekt minstens 3 uur in de koelkast.
Haal de tiramisu uit de koelkast en verkruimel het laatste speculaasje erover. Serveer direct.
Opmerking
Het verjaardagstoetje van Sint Nicolaas: In plaats van koffielikeur en Savoiardi-koekjes (Italiaanse lange vingers) gebruik je voor deze versie van tiramisu Hollandse kaneellikeur en speculaas!
Kookboek
Het recept 'Tiramisu met speculaas' is afkomstig uit het kookboek...
52 Weekendmenu's
Onno Kleyn & Loethe Olthuys
Volkskrant-lezers zijn er elke week weer blij mee: de weekendmenu's die elke zaterdag in het 'Volkskrant magazine' verschijnen. Goed uitgewerkte, bijzondere... lees verder
© Nieuw Amsterdam