Kruidige forel met couscous en sperziebonen
bereiden
Ingrediënten
- 4 hele forellen (ongeveer 300 g elk), ontdaan van ingewanden en schubben
- 1½ onbespoten citroen
- 1 kleine venkelknol (250 g), gehalveerd en in dunne plakjes gesneden, het groene loof bewaren
- een grote handvol grof gesneden bladpeterselie
- 200 g reuzencouscous (ptitimof moghrabie; verkrijgbaar in Midden-Oosterse winkels of online) of gewone couscous
- 250 g sperziebonen, getopt en in stukjes van 1 cm gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- voor de kruidenmix
- 2 eetlepels sumak
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel zeezout
- 1 eetlepel komijnpoeder
- ½ eetlepel gemberpoeder
- ½ eetlepel kaneel
Bereiden
Zet de grill op de hoogste stand en laat hem warm worden. Meng de ingrediënten voor de kruidenmix met vijzel en stamper.
Wrijf de forellen goed in met de kruidenmix en leg ze op een licht ingevette met aluminiumfolie beklede bakplaat.
Snijd 1 citroen in dunne schijfjes. Vul de vis met de venkel, peterselie en citroenschijfjes. Leg de vis onder de grill. Gril eerst de ene kant 5 tot 10 minuten, keer de vis en gril de andere kant 5 minuten.
Breng ondertussen een pan met gezouten water aan de kook en doe de reuzencouscous erin. Kook de couscous 3 minuten en voeg de sperziebonen toe. Laat nog 2 minuten koken, of tot de bonen beetgaar zijn, en giet af.
Rasp de halve citroen en pers hem uit. Hussel de sperziebonen met de olie, citroenrasp, het citroensap en een beetje zout door elkaar. Serveer de vis heel, met de couscous ernaast. Garneer met het groene venkelloof.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Tip
Deze kruidenmix kun je voor veel andere dingen gebruiken. Wrijf er bijvoorbeeld eens plakken aubergine mee in voordat je ze grilt, besprenkel ze met wat olie. Ook lekker om kip mee in te wrijven.
Kookboek
Het recept 'Kruidige forel met couscous en sperziebonen' is afkomstig uit het kookboek...
Rachel Khoo's kookschrift
Rachel Khoo
Na 'Chez Rachel' en 'Mijn Franse Keuken' komt Rachel Khoo met 'Rachel Khoo's kookschrift'. Ontdek in dit persoonlijke kookschrift Rachel Khoo's favoriete recepten... lees verder
© Kosmos Uitgevers