Forel recepten
-
tip
Forel met kruiden uit de oven
Vis, 35 min 7,9
-
tip
Geroosterde forel met basilicum en olijven
Vis, 20 min 7,6
-
Forel met mierikswortel uit de oven
Vis, 30 min 7,5
-
Forel met paprika uit de oven
Vis, 60 min 7,6
-
Forel met spek en tijm
Vis, 15 min 7,8
-
Forel op toast
Vis, 15 min 7,8
-
Forelmousse met sinaasappel
Vis, 15 min 7,3
-
Gebakken forel met koriander en gember
Vis, 25 min 7,8
-
Gebakken forel met limoen en amandel
Vis, 20 min 7,3
-
Gerookte forel met tonijntapenade
Vis, 25 min 7,6
-
Gevulde regenboogforel
Vis, 40 min 7,5
-
Kruidige forel met couscous en sperziebonen
Vis, 30 min 8,0
-
Tortilla met gerookte zalm of gerookte forel
Vis, 10 min 7,3
-
Zalmforel met kappertjessaus
Vis, 10 min 7,4
Forel
Forel is familie van de zalm en is net als zalm te herkennen aan de vetvin vlak achter de staartvin. Er zijn verschillende soorten. De bekendste zijn de regenboogforel, beekforel en zeeforel. Beekforel is een bronskleurige zoetwatervis, die nog sporadisch in Europese beken zwemt. Zeeforel is dezelfde soort als beekforel, maar is beduidend groter. Hij trekt naar zee voor voedsel en gaat terug naar zijn geboorterivier om te paaien.
Kweek
Regenboogforel is het makkelijkst te kweken, dat gebeurt al sinds 1900 in grote bassins met zuurstofrijk bronwater. De forel die wij in Nederland eten is vrijwel altijd gekweekt. Dat geldt ook voor zalmforel. De naam 'zalmforel' is trouwens een fantasienaam. Zalmforel is niets anders dan regenboogforel die wordt gevoerd met speciaal voer waarin garnalen verwerkt zijn. Hierdoor wordt het visvlees van de forel net als bij zalm roze van kleur.
Gebakken forel met amandelen
Maak 4 forellen van elk circa 250 g schoon en dep ze droog. Bestrooi met zout en peper en haal ze door bloem. Verhit in een langwerpige koekenpan 50 g boter en bak de vissen op hoog vuur aan beide kanten bruin; zet het vuur dan laag en bak ze in 10 minuten verder gaar, keer ze daarbij nog één keer. Rooster 75 g gesnipperde amandelen droog in de koekenpan of in de oven goudbruin. Leg de gare forellen op de schaal, druppel er 2 eetlepels citroensap over, bestrooi ze met geknipte peterselie en houd ze warm. Roer door het bakvocht 1 eetlepel wijnazijn en 20 g boter. Schep dit met de amandelsnippers over de forel. ¹)
[ Bron: 'Over Vis & Vis' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]
[ Beeld: photographyfirm | Shutterstock.com ]