Forel recepten

Forel

Forel

Forel is familie van de zalm en is net als zalm te herkennen aan de vetvin vlak achter de staartvin. Er zijn verschillende soorten. De bekendste zijn de regenboogforel, beekforel en zeeforel. Beekforel is een bronskleurige zoetwatervis, die nog sporadisch in Europese beken zwemt. Zeeforel is dezelfde soort als beekforel, maar is beduidend groter. Hij trekt naar zee voor voedsel en gaat terug naar zijn geboorterivier om te paaien.

Kweek

Regenboogforel is het makkelijkst te kweken, dat gebeurt al sinds 1900 in grote bassins met zuurstofrijk bronwater. De forel die wij in Nederland eten is vrijwel altijd gekweekt. Dat geldt ook voor zalmforel. De naam 'zalmforel' is trouwens een fantasienaam. Zalmforel is niets anders dan regenboogforel die wordt gevoerd met speciaal voer waarin garnalen verwerkt zijn. Hierdoor wordt het visvlees van de forel net als bij zalm roze van kleur.

Gebakken forel met amandelen

Maak 4 forellen van elk circa 250 g schoon en dep ze droog. Bestrooi met zout en peper en haal ze door bloem. Verhit in een langwerpige koekenpan 50 g boter en bak de vissen op hoog vuur aan beide kanten bruin; zet het vuur dan laag en bak ze in 10 minuten verder gaar, keer ze daarbij nog één keer. Rooster 75 g gesnipperde amandelen droog in de koekenpan of in de oven goudbruin. Leg de gare forellen op de schaal, druppel er 2 eetlepels citroensap over, bestrooi ze met geknipte peterselie en houd ze warm. Roer door het bakvocht 1 eetlepel wijnazijn en 20 g boter. Schep dit met de amandelsnippers over de forel. ¹)

[ Bron: 'Over Vis & Vis' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: photographyfirm | Shutterstock.com ]