Garnalen met sambal
bereiden
Ingrediënten
- 400 g ongepelde rauwe tijgergarnalen
- 150 ml sambal
- 6 limoenblaadjes (djeroek peroet, toko)
- 100 ml kippenbouillon of water
- plantaardige olie
- voor het sambalvocht
- 2 eetlepels tamarindepasta of limoensap
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels palmsuiker (o.a. toko) of bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 5 eetlepels water
Bereiden
Meng de ingrediënten voor het sambalvocht in een kom.
Pel de lichamen van de garnalen, maar laat de kop eraan zitten. Verwijder het darmkanaal door op de rug van de garnaal een insnijding te maken en het darmkanaal, het zwarte 'draadje', te verwijderen.
Maak een wokklok: begin op 12 uur met de sambal, daarna het sambalvocht, de limoenblaadjes, garnalen en als laatste de kippenbouillon.
Verhit 5 tot 6 eetlepels plantaardige olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de sambal toe en zet het vuur laag. Bak 6 tot 7 minuten tot de pasta een donkere oranje-bruine kleur krijgt.
Voeg nu het sambalvocht toe en roerbak 8 tot 10 minuten tot een lekker dikke en plakkerige saus. Voeg de limoenblaadjes en garnalen toe aan de wok en roerbak 1 tot 2 minuten. Zet het vuur hoog en voeg wanneer de pan gloeiend heet is de kippenbouillon toe aan de wok. Breng aan de kook en laat 2 minuten pruttelen op hoog vuur. Wanneer de garnalen koraalroze zijn, zijn ze klaar om geserveerd te worden.
Opmerking
Chilipepers, knoflook en garnalen vormen een hemelse combinatie. De citrusachtige, zoetzure noten van de limoenblaadjes en de sambal laten de hartige smaak van de garnalen nog beter tot z'n recht komen. Dit recept wordt meestal bereid met ongepelde garnalen, maar kan ook heel goed met panklare garnalen gemaakt worden om tijd te besparen.
Kookboek
Het recept 'Garnalen met sambal' is afkomstig uit het kookboek...
Wok!
Jeremy Pang
In 'Wok!' lees je alles over diverse roerbaktechnieken, krijg je meer inzicht in de balans in texturen van verschillende ingrediënten en uiteraard in smaken. Maak kennis met de ‘wokklok’, een handig instrument om ingrediënten in de juiste volgorde
... lees verder © Good Cook