Gegrilde garnalen met koolsla van Rick Stein
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 150 ml olijfolie
- 120 ml chilisaus
- 3 eetlepels worcestershiresaus
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel zoete chilisaus of heldere honing
- ½ theelepel tabasco
- 900 g ongepelde rauwe garnalen
- voor de koolsla
- 325 g witte kool, ontdaan van de kern en kleingesneden
- 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
- 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
- 6 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
- 3 eetlepels fijngehakte dille
- 2 theelepels dijonmosterd
- 1 volle theelepel mierikswortelpuree
- ½ theelepel tabasco
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- 2 eetlepels olijfoliemayonaise
- een mespuntje cayennepeper
Voorbereiden
Meng de olijfolie, chilisaus, worcestershiresaus, knoflook, zoete chilisaus en tabasco en 1 theelepel zout door elkaar in een kom. Roer de garnalen erdoor, dek af en laat 2 uur marineren op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast.
Bereiden
Laat de grill of barbecue op temperatuur komen. Maak intussen de koolsla: meng de kool, bleekselderij, groene paprika, lente-uitjes en dille door elkaar in een kom. Meng de rest van de ingrediënten door elkaar voor de dressing. Roer op het laatste moment door de groenten en schep in een grote schaal.
Wilt u de garnalen barbecueën, rijg ze dan bij voorkeur eerst aan grote metalen pennen zodat u ze gemakkelijker kunt omdraaien. Gril ze 1½-2 minuten aan elke kant, waarbij u ze bedruipt met wat van de marinade. Leg ze op elkaar in een voorverwarmde schaal. Breng de resterende marinade aan de kook in een pannetje en schenk over de garnalen. Geef er de koolsla bij en royaal knapperig stokbrood.
Tip
'U kunt dit heel goed bereiden onder de grill of op de barbecue. Kiest u voor de laatste, verwarm dan de overgebleven marinade in een pannetje aan de zijkant van het rooster zodat eventuele rauwe smaken die de gemarineerde garnalen hebben achtergelaten verdwijnen. De koolsla past er voortreffelijk bij, maar moet wel vers gemaakt en knapperig zijn. Ik verafschuw dat zachte kant-en-klare spul - maak het zelf!' - Rick Stein
Kookboek
Het recept 'Gegrilde garnalen met koolsla van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...
Van kust tot kust
Rick Stein
Rick Stein heeft een passie voor vers voedsel uit verantwoorde bron. Die passie heeft hem naar verschillende continenten gevoerd, langs schitterende kusten en naar... lees verder
© Tirion Uitgevers