Garnalen recepten

Garnalen

Garnalen

Garnalen leven meestal in ondiep water langs de kust. Ze eten 's nachts en overdag liggen ze ingegraven in het zand met de ogen als antennes erbovenuit. Van de meer dan 2.000 bekende soorten worden maar een aantal bevist. In veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen worden garnalen gekweekt, vooral de grotere soorten. Thailand is op dit moment de grootste garnalenproducent.

Hollandse garnalen

Noordzeegarnalen - hier bekend als Hollandse garnalen en in België als grijze garnalen - zijn kleine doorschijnende garnalen die worden gevist in de Noordzee Na de vangst worden ze direct aan boord gekookt in zeewater. Ze kleuren dan grijs-roze. Hollandse garnalen zijn moeilijk machinaal te pellen, daarom worden de meeste direct naar Marokko gebracht. Daar worden ze met de hand gepeld in grote pelstations. Hollandse garnalen zijn lichtzoet en aromatisch. Ze hebben meer smaak dan de gewone roze garnalen.

Steurgarnalen

Steurgarnalen zijn iets groter dan de Hollandse garnalen en leven in de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Gekookt en gepeld zijn ze echt roze van kleur. Ze worden verkocht als roze garnalen. Ze worden vaak Noorse garnalen genoemd.

Noordse garnalen

Noordse garnalen worden gevangen in de koude Noordelijke zeeën bij Noorwegen, Canada, Groenland en IJsland. Ze zijn groter dan de steurgarnalen en gekookt dieproze van kleur. Noordse garnalen worden gepeld en ongepeld verkocht. Ze hebben een vrij los pantser en zijn goed machinaal te pellen. Soms worden ze als Noorse garnaal in plaats van Noordse garnaal verkocht.

Tijgergarnalen

Tijgergarnalen zie je steeds meer. Zowel vers als in de diepvries, rauw en gekookt en gepeld en ongepeld. Het gaat meestal om de Black Tiger shrimp, een reuzen tijgergarnaal, die wel 40 cm lang kan worden. Tijgergarnalen worden meestal gekweekt. Gekookte, gepelde tijgergarnalen met het staartje er nog aan worden verkocht als cocktailgarnalen.

[ Bron: 'Over Vis & Vis' ]

[ Beeld: comeirrez | Shutterstock.com ]