Kreeft met biernaise van de BBQ

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vis

Ingrediënten

  • 2 kreeften van ca. 700 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels biernaise (zie onderaan het recept)
  • 1 eetlepel dragonblaadjes, fijngesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiden

Leg de kreeften ongeveer 10 minuten in de vriezer, dan slapen ze in, worden ze langzaam. Steek de punt van een groot scherp mes door het zichtbare kruis achter de kop om de kreeft te doden. Snijd de kreeften in de lengte doormidden met het mes. Maak de scharen los van het lichaam. Dit kun je eventueel door een visboer laten doen.

Er zijn mensen die de ingewanden in de kop lekker vinden, dat is prima, maar grillen is dan moeilijker. Die ingewanden plakken aan het rooster of vallen eruit. Je kan om dat te voorkomen door de kop inpakken met alufolie. Spoel anders de ingewanden eruit boven een vergiet en gooi weg, dat is het makkelijkst. Verwijder het darmkanaal.

Steek de barbecue aan en verhit tot 200 °C. Maak een directe opstelling met het gietijzeren grillrooster.

Dep de kreeften goed droog, bestrijk de snijkanten met de olijfolie en bestrooi met zout.

Gril de scharen 3-4 minuten, leg apart op een minder heet gedeelte van het rooster. Leg dan de rest van de kreeft met de snijkant naar beneden op het rooster en gril 4 minuten. Draai de kreeften om met de schaalkant naar beneden en gril tot de kerntemperatuur van het staartstuk 55 °C is.

Verdeel de gehalveerde kreeften en scharen over 4 borden, schep de biernaise in de holtes en garneer met de dragon en versgemalen peper.

Bier voor erbij: IPA met citra, Berliner Weisse, dubbel.

Extra benodigd

Aluminiumfolie, gietijzeren grillrooster, kernthermometer

Biernaise

Smelt 100 g roomboter in een steelpan. Breng een laagje water in een pan aan de kook. Klop 2 eidooiers met 2 eetlepels blanke moutazijn en 20 ml witbier los in een hittebestendige kom, voeg alvast een snuf zout en peper toe. Zet de kom op de pan met het kokende water, en zorg dat de kom het kokende water niet raakt. Klop de eidooiers met een garde tot een luchtig mengsel. Voeg druppelsgewijs de gesmolten boter toe, terwijl je blijft kloppen als een dolle. Als je ziet dat de saus dikker wordt kun je de boter wat sneller toevoegen, maar hou de massa in beweging. Ga door tot alle boter op is, de eiwitvlokken die onderin de pan liggen doen we er meestal ook bij. Haal de kom met de saus van de pan en klop door met de garde, tot de saus iets is afgekoeld, dik en glanzend is. Breng de saus op smaak met 2 eetlepels fijngesneden dragonblaadjes en wat zout en peper. Voeg eventueel wat extra witbier toe om de saus te verdunnen.

Opmerking

Kreeft is een gerecht dat je niet snel thuis zou maken. Vooral het doodmaken en schoonmaken blijkt voor veel mensen een te hoge drempel. Grappig genoeg is het grillen van kreeft daarna poepsimpel.

Kookboek

Het recept 'Kreeft met biernaise van de BBQ' is afkomstig uit het kookboek...

Het Ultieme Bier- en BBQboek

Jeroen Hazebroek & Harry Havinga

Met 'Het Ultieme Bier- en BBQboek' ga jij als barbecuefanaat de uitdaging aan om de perfecte match met het gebrouwen goud te vinden. Of dat nu de populaire beer can chicken is of een brisket met koffie en dubbel bier. Kies low en slow babyback ribs... lees verder

© Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Christian Fielden

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kreeft recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!