Zeeuwse mosselen met wittewijnsaus van Sergio Herman
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,7
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vis
Ingrediënten
- 1 kg Zeeuwse mosselen
- ½ bos groene selderij, gesneden
- 2 uien, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
- 4 takjes verse tijm
- 200 ml witte wijn
- 100 g gezouten boter
- 200 ml room
- Xantana of aardappelzetmeel
- 1 eetlepel bladpeterselie, gehakt
- enkele plukjes bronzen venkel
- enkele sprietjes bieslook, grof gehakt
- 2 limoenen, in partjes en rasp
Bereiden
Doe de gesneden groente, geraspte knoflook en tijm in een hoge pan en leg daarop de gewassen mosselen. Besprenkel met witte wijn en kruid met veel versgemalen peper.
Kook de mosselen op, schud ze op, laat ze nogmaals opkoken en voeg de gezouten boter toe.
Giet het vocht af in een andere pan, voeg de room toe en bind op met een beetje Xantana of aardappelzetmeel. Mix de saus erdoor en schep deze volledig over de mosselen.
Werk af met peterselie, venkel, bieslook, limoenrasp en partjes limoen.
Opmerking
'Omdat ik ben opgegroeid in een mosselrestaurant, heb ik altijd een haat-liefdeverhouding met mosselen gehad. Maar dit gerecht is pure liefde: het is een ode aan mijn vader. Net als bij zoveel gerechten staat of valt alles met de saus. In dit geval heb ik mosselvocht met witte wijn en boter ingedikt en genappeerd over de mosselen, zodat de saus aan de schelpen plakt. Het is zeer, zeer lekker om het zo te eten en de saus van je vingers te likken: puur dna van de familie Herman.' - Sergio Herman
Kookboek
Het recept 'Zeeuwse mosselen met wittewijnsaus van Sergio Herman' is afkomstig uit het kookboek...
Just cook it
Sergio Herman
Koken zoals Sergio Herman in zijn sterrenrestaurants doet, kan bijna niemand. Hoeft ook niet, want de Zeeuwse top-chef kookt thuis precies zoals... lees verder
© Uitgeverij Carrera