Citroenzalm met aardappelgratin
bereiden
Ingrediënten
- 4 x 180 g zalmfilet zonder huid
- voor de aardappelgratin
- 1,25 kg kruimige aardappels
- 250 ml double cream
- 1½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 1 theelepel fijngehakte verse tijm, plus extra ter garnering
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 g geraspte gruyère (of een andere kaas naar keuze)
- 30 g boter, in blokjes van 1 cm
- voor de citroen-knoflookmarinade
- 1 teentje knoflook, fijngeraspt of geperst
- 1 theelepel dijonmosterd
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes van 3 mm breed. Met een mandoline is dat zo gepiept, maar je mag ook je snijkunsten vertonen.
Verdeel een derde van de schijfjes over een ovenschaal (23 x 33 cm), gevolgd door een derde van zowel de room, het zout, de peper, de tijm, de knoflook en de kaas. Herhaal dit twee keer. Verdeel de boter erover. Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak hem 80-90 minuten in de oven tot de aardappels zacht zijn (controleer dit met de punt van een mes).
Meng intussen de ingrediënten voor de zalmmarinade in een kleine kom; je hebt een smeerbare pasta nodig die op de zalm blijft liggen. Bestrijk de zalmfilets met de marinade (niet aan de onderkant). Laat ze op een bord marineren terwijl de gratin in de oven staat.
Zet, zodra de aardappels gaar zijn, de oven op de hoogste grillstand met het ovenrooster 25 cm onder het grillelement. Verwijder de aluminiumfolie en gril de aardappelgratin in 3 minuten lichtbruin.
Leg de zalmfilets op de gratin en zet de ovenschaal terug onder de grill. Gril het geheel 10 minuten tot het zichtbare gedeelte van de gratin goudbruin is en de zalmfilets een kerntemperatuur hebben van 50 °C voor medium rare (optimaal sappig) of 60 °C voor medium; gebruik hiervoor een kernthermometer.
Haal de ovenschaal uit de oven en leg de zalmfilets direct op borden. Laat ze 3 minuten rusten en serveer ze met porties aardappelgratin, eventueel bestrooid met verse tijm.
Extra benodigd
Ovenschaal (23 x 33 cm), aluminiumfolie
Variatietip
Je kunt ook andere visfilets van hetzelfde gewicht nemen. Mocht je zalmfilet met huid hebben, laat de huid dan zitten voor meer smaak en eet alleen het visvlees. Je kunt elke smeltende kaas gebruiken, maar gruyère heeft absoluut de beste smaak voor gratin! Cheddar en emmentaler zijn geschikte alternatieven. Als je mozzarella gebruikt, meng hem dan met 30 gram fijngeraspte parmezaan voor extra smaak.
Tip
Na het rusten stijgt de kerntemperatuur van de zalm naar 53 °C. Hij is dan medium rare en op z'n sappigst. Zo wordt zalm in restaurants geserveerd. Streef voor medium gebakken zalm naar een kerntemperatuur van 60 °C die na het rusten naar 63 °C stijgt. De zalm is dan nog steeds sappig, maar medium rare is sappiger!
Opmerking
Dit gerecht is in elk opzicht geweldig! De aardappelgratin gaat alvast de oven in terwijl de zalm in de marinade van citroen en knoflook ligt. Daarna leg je de vis op de aardappelgratin en terwijl de zalmfilets garen, trekken hun verrukkelijke sappen in de romige, kazige laagjes aardappel eronder. Tegen de tijd dat de gratin klaar is, is de zalm perfect gaar. En alsof het gemak van twee gerechten in één nog niet genoeg is, maak je met dit recept meer gratin dan je nodig hebt. Dat betekent dat je restjes overhoudt voor de lunch waar om gevochten zal worden. Ik zei toch dat het geweldig was?
Kookboek
Het recept 'Citroenzalm met aardappelgratin' is afkomstig uit het kookboek...
RecipeTin Eats - Vanavond
Nagi Maehashi
Wat eten we vanavond? Wereldwijd bestsellerauteur, oprichter van het bekende blog 'RecipeTin Eats' en thuiskok Nagi Maehashi geeft je het antwoord - voor élke dag van de week. In 'RecipeTin Eats - Vanavond' vind je meer dan 150
... lees verder © Spectrum