Vegetarische chocolade-bonenchili met walnoten
- 4 personen
- 45 min
- waardering 7
- Hoofdgerecht
- Mexicaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels koudgeperste kokos- of olijfolie, of ghee
- 1 grote gele ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 theelepels komijnzaad of 1 theelepel gemalen komijn
- 1 verse chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden (of meer, als je van pittig houdt)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 rode en 1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
- 1 wortel, fijngesneden
- 2 maïskolven (korrels eraf gesneden) of 150 g ontdooide maïs uit de diepvries
- 2 grote stengels bleekselderij (ook het blad), fijngesneden
- 150 g walnoten, heel fijngehakt
- 300 g gedroogde gemengde bonen, zoals kidney-, zwarte, aduki-, zwarte-ogen- of borlottibonen (of 3 blikjes van 400 g gekookte gemengde bonen, afgespoeld en uitgelekt)
- 2 blikjes van 400 g hele pruimtomaten
- 2 theelepels zeezout en versgemalen zwarte peper
- 60 g pure chocolade met minimaal 80% cacaobestanddelen, in stukjes
- opdienen met:
- opdienen met
- 120 ml yoghurt of een veganistisch alternatief
- grote handvol korianderblaadjes, grof gehakt
- 4 maïstortilla's, geroosterd
Bereiden
Verhit de olie in een pan met zware bodem of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, komijn, chilipeper, het paprikapoeder en oregano toe en bak al roerend een paar minuten tot de specerijen beginnen te geuren en de uien zacht, maar nog niet bruin zijn geworden.
Doe de paprika, wortel, maïs en bleekselderij erbij en bak een paar minuten mee. Voeg dan de walnoten, bonen, tomaten, 250 ml water en zout toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten sudderen.
Doe nu de chocolade erbij, roer deze er voorzichtig doorheen, laat een paar minuten opwarmen. Proef en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
Dien op in kommen, gegarneerd met een lepel yoghurt en fijngesneden koriander, met een geroosterde maïstortilla erbij. Restjes kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Variatietip
Je geeft dit gerecht nog meer smaak door 120 ml van het water te vervangen door rode wijn.
Kookboek
Het recept 'Vegetarische chocolade-bonenchili met walnoten' is afkomstig uit het kookboek...
The Green Kitchen Travels
David Frenkiel & Luise Vindahl
De vegetarische recepten in 'The Green Kitchen Travels' zijn geïnspireerd op de smaken en gerechten die David Frenkiel en Luise Vindahl op hun vele... lees verder
© Uitgeverij Becht