San choy bau

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 lente-uitjes, alleen het witte deel, in dunne ringen
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 60 g geraspte gemberwortel
  • 3 grote chilipepers, zonder zaad en in dunne ringetjes
  • 500 g varkensgehakt
  • 250 ml witte wijn
  • 2 eetlepels zwartebonensaus met knoflook
  • 2 eetlepels Chinese zwarte azijn
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 100 g verse shiitakes, in plakjes
  • 100 g waterkastanjes uit blik, in blokjes (toko)
  • blaadjes ijsbergsla, dunne repen rode paprika, dunne repen komkommer en gemengde Aziatische kruiden, voor erbij
  • chilisaus, voor erbij

Bereiden

Verhit de olijfolie op hoog vuur in een wok of diepe koekenpan. Roerbak de lente-ui, knoflook, gember en chilipeper in 2 minuten geurig. Voeg het gehakt toe en roerbak het 2-3 minuten mee, tot het gaar is.

Schenk de wijn erbij en laat hem op hoog vuur met de helft inkoken. Voeg de zwartebonensaus, azijn, suiker, sesamolie en shiitakes toe. Laat het mengsel zonder deksel 8-10 minuten sudderen, tot het is ingedikt en de paddenstoelen zacht zijn; roer af en toe. Voeg vlak voor het serveren de waterkastanjes toe en roer ze erdoor.

Serveer het vlees met de ijsbergsla, paprika, komkommer en wat gemengde Aziatische kruiden. Geef er een bakje chilisaus bij.

Opmerking

'Ik noem deze smakelijke kom met varkensgehakt 'san choy bau' vanwege de manier waarop we het op de foto serveren. Zo eet ik het graag in de zomer. Maar het vlees is ook lekker op een kom met noedels (als een soort Aziatische bolognese) of op gestoomde rijst als een troostrijke en winterse doordeweekse maaltijd.' - Michele Cranston

Kookboek

Het recept 'San choy bau' is afkomstig uit het kookboek...

A simple table

Michele Cranston

Ruim 100 recepten voor één persoon, met z'n tweeën, met een gezin of met familie en vrienden. Van snelle en gemakkelijke doordeweekse eenpans... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gehakt recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!