
Hamburger met tzatziki van gefermenteerde komkommer
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vlees
Ingrediënten
- voor de hamburger:
- 800 g gehakt vlees naar keuze
- 2 grote uien
- zout en peper
- andere kruiden naar smaak zoals: tijm, oregano en komijn
- voor de tzatziki
- 5-7 kleine komkommers
- 15 g zout per kg gesneden en afgewogen komkommers
- mogelijk wat zoutoplossing om de pot tot aan de rand op te vullen
- 1 bosje dille
- 4 teentjes knoflook
- 5-6 eetlepels zure room
- om de tzatziki af te werken
- 1 bosje dille
- 4 teentjes knoflook
- 5-6 eetlepels zure room
Bereiden
Eerst gaan we aan de slag met de kleine komkommers, die we kort gaan fermenteren. Het beste is dus om minstens 2 dagen van tevoren te beginnen. Was de komkommers, verwijder vuil en onvolkomenheden. Ze hoeven niet geschild te worden.
Snijd de komkommers in fijne plakjes met een mandoline of een mes. Het is belangrijk om het gewicht van de komkommers te weten, omdat je 15 g zout per kilo groenten gaat gebruiken. Weeg de gesneden komkommers op een weegschaal af en pas de hoeveelheid zout aan. Neem een glazen pot die je tot aan de rand kunt opvullen en kunt afsluiten met een draaideksel. Deze ga je gebruiken om het komkommermengsel met zout in te bewaren.
Vul de glazen pot met de gesneden komkommers met zout. De komkommerplakjes moeten in de pot onder het vocht komen te staan. Is er niet voldoende sap vrijgekomen van de komkommers? Geen probleem. Dan doe je er wat zoutoplossing bovenop. Sluit de pot af en zet die gedurende 1 à 3 dagen op het aanrecht in de keuken. Daarna verplaats deze naar de koelkast om te koelen.
Van dit mengsel ga je nu tzatziki maken. Doe het teveel aan vocht van de komkommers weg. Voeg de zure room, verse knoflook en dille toe, en wat peper naar smaak.
Bak vier hamburgers. Serveer ze samen met de tzatziki.
Extra benodigd
Glazen pot met draaideksel
Kookboek
Het recept 'Hamburger met tzatziki van gefermenteerde komkommer' is afkomstig uit het kookboek...

Fermentista
Marta & Joanna Klejman
In 'Fermentista' delen Marta en Joanna Klejman graag hun kennis over de kunst en voordelen van fermenteren. Ze leggen de basisrecepten helder en duidelijk uit, zodat iedereen er direct mee aan de slag kan. Daarnaast presenteren ze... lees verder
© Uitgeverij Lannoo