Hollandse hazenpeper met kruidkoek

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 33 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 hazenbouten
  • 6 eetlepels patentbloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 eetlepels tomatenpuree (blikje)
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml bouillon (gevogelte of vlees)
  • 150 g Friese kruidkoek

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en wentel ze lichtjes door de bloem. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan en braad de hazenbouten goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en leg de bouten naast elkaar in een ovenschaal.

Maak de pan schoon, verhit de rest van de olie en fruit de ui 5 minuten op een matig vuur. Voeg de tomatenpuree en laurierblaadjes toe en bak alles nog een paar minuten. Schenk de wijn en bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.

Verkruimel de kruidkoek boven de hazenbouten en schenk het wijnmengsel erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Stoof de hazenbouten in het midden van de oven in ongeveer 2 uur gaar.

Haal de hazenbouten uit de saus en schenk de saus in een pan. Laat de bouten enigszins afkoelen en pluk het vlees dan van de botjes. Meng het vlees door de saus in de pan.

Kook het vlees met de saus op een laag vuur nog ongeveer 10 minuten tot alles goed warm is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer de hazenpeper met aardappelpuree, stoofpeertjes of Hollandse spruitjes met spekjes.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Tip

Door de kruidkoek wordt de saus gebonden en vol en kruidig van smaak. Gebruik voor deze hazenpeper de beste Friese kruidkoek die je kunt krijgen. Ook gewone ontbijtkoek bindt de saus, maar Friese kruidkoek bevat veel meer specerijen waardoor dit klassiek Nederlandse gerecht karakter krijgt.

Wijntip

Drink bij dit gerecht een landelijke rode wijn zoals een marcillac, een boerenwijn uit de Aveyron.

Kookboek

Het recept 'Hollandse hazenpeper met kruidkoek' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker Hollands (mid-price editie)

In de mid-price editie van 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem... lees verder

© Mo'Media

Hazenpeper tips

Reacties op dit recept

  • Merloo Ik braad al jaren m'n rundvlees met ontbijtkoek in blokjes erdoor, geleerd van m'n grootmoeder, die inmiddels al meer dan 20 jaar overleden is. Ook doorgegeven aan m'n dochters, één dochter is vegetariër, maar gebruikt het ook in vleesvervangers, volgens haar heerlijk. Een tip voor andere vegetariërs.
  • Carine Samen met de kruidkoek ook een paar stukjes pure chocolade toevoegen (ook van mijn moeder geleerd) geeft een aparte smaak aan de saus, heerlijk!!!
  • Gerard Er moeten ook een paar zilveruitjes in... anders is het geen hazepeper.
  • Erna Het was een sucses, ook de zilveruitjes is een goede tip.
  • Gerard Ja zilveruitjes! En nog veel en veel belangrijker: maak dit recept een dag van tevoren... Verse haas moet besterven en na een dag zijn alle smaken veel meer tot een eenheid gekomen. Overigens maakte men vroeger haze(n)peper van wat was overgebleven van de haas... De botjes zijn perfect geschikt om een bouillonnetje van te trekken.
  • Esther Het was zalig, mijn gasten hebben ervan genoten. Heb hun het recept gelijk door gemaild
  • Esther Lijkt me erg lekker, maar zou dit ook voor kinderen "te doen" zijn?
    • Marianne Hoi Esther, natuurlijk! Kinderen moeten gewoon alles leren eten, zonder dwang, thuis en in een restaurant (de meestal gruwelijke kindermenu's negeren en nooit naar MacDo gaan). En de kinderen altijd laten meehelpen in de keuken, want wat je zelf gemaakt hebt wil je best graag opeten. Succes!
  • Karin Wat een geweldig recept, goede beschrijving dus gemakkelijk te maken. We hebben ervan genoten! Een aanrader!!
  • Wim Wij zijn dol op hazenpeper en dit is een heerlijk recept. Dank!
  • Marianne Leuk al die reacties en ja, ik ben het helemaal eens met mijn voorgangers: goeie ontbijtkoek èn extra bittere chocola èn zilveruitjes toevoegen. Het lekkerst is als je ook nog een zakje hazenbloed kunt toevoegen, maar dat is moeilijk te verkrijgen in Nederland.
  • Ido Wij gaan dit jaar met Kerst - al voor de derde keer! - deze hazenpeper maken. Iedereen vindt het heerlijk, ook de kinderen.
  • Jocelin Ik heb geen oven, wel een instapot. Enig idee of ik die hier ook voor kan gebruiken?