Gegrilde lamsbout met knoflook en rozemarijn
bereiden
Ingrediënten
- 3 stukken lamsbout van elk 350–400 g, overtollig vet verwijderd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels fijngehakte, verse rozemarijnblaadjes
- ½ eetlepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- voor de saus
- 125 ml witte wijn
- 1 teentje knoflook, gehalveerd
- 1 takje rozemarijn
- 125 ml kippenbouillon van goede kwaliteit
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160 °C).
Leg de lamsboutjes ondersteboven op je werkvlak en maak er voorzichtig, in de lengterichting, een snee in tot ongeveer twee derde diepte. Vermeng de knoflook en rozemarijn en vul daar de inkepingen mee. Rol op als een rollade en bind dicht met rolladetouw.
Vermeng het knoflookpoeder met wat zout en peper en strooi dat op een schaal. Rol daar de lamsrolletjes door, totdat die goed bedekt zijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en braad het lamsvlees totdat dat rondom goudbruin is. Leg op een bakplaat of in een koekenpan met ovenvaste handgreep en zet ongeveer 10 minuten in de oven. Controleer de gaarheid met een satéprikker: helderrood vocht vertelt je dat het vlees nog even in de oven moet; roze sap wijst erop dat het medium gaar is. Laat het vlees 10 minuten rusten voor het opdienen.
Voor de saus blus je het braadvocht af met witte wijn. Voeg knoflook, rozemarijn en kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten doorkoken, totdat er ongeveer 150 ml over is. Snijd het vlees in plakjes en giet de saus eroverheen.
Extra benodigd
Keukentouw
Kookboek
Het recept 'Gegrilde lamsbout met knoflook en rozemarijn' is afkomstig uit het kookboek...
Koken voor familie en vrienden
Julie Goodwin
'Koken voor familie en vrienden' bevat luie weekendontbijtjes, doordeweekse en feestelijke gerechten, barbecue-ideeën, taarten en desserts
... lees verder © Van Dishoeck