Lamsbout met artisjokharten
bereiden
Ingrediënten
- 1 lamsbout van 2 kg
- 2-3 teentjes knoflook, elk in 4 plakjes
- sap van 1½ citroen
- 1-2 eetlepels verse oregano, grof gehakt
- 4-5 eetlepels (Griekse) olijfolie
- 6 bosuitjes, in stukken van 3 cm
- 1 blikje artisjokharten (400 g), uitgelekt en in stukken
- 2 eieren
Bereiden
Laat het lamsvlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak met een puntig mesje inkepingen in het vlees en steek de plakjes knoflook erin. Wrijf het vlees rondom goed in met zout, peper en 1-2 eetlepels citroensap. Leg twee stukken bakpapier kruislings op elkaar en leg het vlees erop. Strooi de oregano erover en sprenkel er 2-3 eetlepels olijfolie over. Vouw het bakpapier rond het vlees omhoog en bind het met touw vast.
Steek eventueel een vleesthermometer met de punt tot in het midden van het vlees. Leg het pakket in een braadslede en schuif deze in de oven. Braad het vlees in 1½ tot 2 uur bruin, van binnen mag het vlees nog rosé zijn. De thermometer wijst dan 55-60 °C aan.
Verwarm de olie in een hapjespan en smoor de bosuitjes en artisjokken zachtjes gaar. Schenk het braadvocht van de lamsbout erbij en kook dit vocht tot er nog 100-150 ml over is.
Klop vlak voor het serveren in een kom de eieren met de handmixer tot ze dikschuimig en licht van kleur zijn. Klop beetje bij beetje 2-3 eetlepels citroensap erdoor en voeg dan al kloppend beetje bij beetje 2-3 lepels van het hete vocht van het vlees toe. Schenk dit mengsel al roerende bij de gesmoorde artisjokken in de pan en laat het vocht op zacht vuur al roerende binden, maar niet meer koken. Snijd de lamsbout in plakken en geef de saus erbij. Lekker met groene asperges.
Extra benodigd
Bakpapier, paktouw, handmixer
Het recept 'Lamsbout met artisjokharten' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: margouillat photo | Shutterstock.com