Lamsbout met knoflook en piment
bereiden
Ingrediënten
- 15 tenen knoflook, in reepjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen piment
- 1½ eetlepel zout
- 1 eetlepel zwarte peper
- 1 lamsbout (met bot), 1,5-1,7 kg, gewassen en zonder vet
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1½ eetlepel vloeibare boter
- ½ eetlepel hele kruidnagels
- 1 eetlepel pimentkorrels
- 4 laurierblaadjes
Bereiden
Meng in een kom de reepjes knoflook met het paprikapoeder, de piment, het zout en de zwarte peper.
Maak met een mes in de lamsbout meerdere inkepingen van 1 cm diep. Duw de gekruide knoflookreepjes goed in de inkepingen. Wrijf de bout in met het eventuele restant van het kruidenmengsel en daarna met de tomatenpuree. Pak de lamsbout in met vershoudfolie en bewaar het minimaal 6 uur in de koelkast zodat de smaken goed intrekken. Haal de bout 1 uur voordat hij de pan in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen
Verhit de boter in een grote diepe pan en schroei het vlees op hoog vuur aan alle kanten dicht. Schenk 300 ml warm water in de pan en voeg de kruidnagel, pimentkorrels en laurierblaadjes toe. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen op hoog vuur. Draai het vuur half laag en laat ruim 1½ uur verder pruttelen tot het vlees gaar is. Keer de bout tijdens het garen meerdere malen om in de pan en voeg extra water toe als het vocht te snel verdampt.
Serveer de lamsbout met burghul. Verdun de jus op de bodem van de pan met een klein glas heet water en schenk dit over de burghul.
Extra benodigd
Vershoudfolie
Opmerking
Het verhaal gaat dat de Assyrische koningen in hun paleizen het liefst dobo aten, een luxe gevulde lamsbout. In de bout worden gaatjes geprikt die gevuld worden met kostbare specerijen. Een echte koningsmaaltijd dus. Ik herinner me dat mijn moeder altijd dobo maakte als er een belangrijke gast op bezoek kwam, meestal een geliefde oom of tante. Een klein feestje dus, waar je wel een beetje geduld voor moet hebben, want dobo moet urenlang op het vuur staan. In de oudheid zelfs de hele dag, slow cooking avant la lettre, maar tegenwoordig is een uur of twee voldoende. De koningen gaan met hun tijd mee!
Kookboek
Het recept 'Lamsbout met knoflook en piment' is afkomstig uit het kookboek...
Haniyé
Matay de Mayee
Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in 'Haniyé', Aramees voor 'eet smakelijk'
... lees verder © Fontaine Uitgevers