Sappige lamsbout met rozemarijn en knoflook
bereiden
Ingrediënten
- 1 lamsbout (met bot) van ongeveer 2 kilo
- 1 bos rozemarijn
- 1 bos tijm
- 1 bol knoflook
- 2 uien, grof gesneden
- olijfolie
Bereiden
Snijd de lamsbout in aan de vetkant. Maak meerdere inkepingen van ongeveer een centimeter diep. Ris de naalden van een paar takjes rozemarijn en de blaadjes van een paar takjes tijm. Hak een paar knoflookteentjes fijn. Wrijf de bout goed in met olijfolie en het kruidenmengsel. Duw het goed in de inkepingen. Bestrooi royaal met peper en zout.
Verwarm de oven voor op vol vermogen (meestal rond de 230 °C). Trek de rest van de bol knoflook uit elkaar en plet de tenen met de platte kant van een koksmes. Verspreid de ui, een deel van de knoflook, tijm en rozemarijn over de bodem van een braadslede. Leg de lamsbout erop en bestrooi met de rest van de knoflook en kruiden. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen omlaag naar 150 °C.
Gebruik een kernthermometer, want dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je vlees op de juiste temperatuur is. Medium rosé is ongeveer 60 °C. Je kunt hem nog langer bakken, maar ga niet verder dan 70 °C. Houd er rekening mee dat het vlees door gaart nadat je het uit de oven hebt gehaald.
Braad de bout een uur of 4 in de oven en check af en toe of de bovenkant niet te bruin wordt. Bedruip eventueel met het braadvocht uit de ovenschaal. Wordt de bout te donker maar is hij nog niet gaar, dek de braadslede dan af met aluminiumfolie en laat zo verder garen.
Haal de bout uit de oven als hij de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en pak hem in met aluminiumfolie. Leg over de ingepakte bout een theedoek en laat hem minimaal een half uur rusten op een warme plek. Snijd de bout aan tafel aan met een groot en scherp vleesmes en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.
Extra benodigd
Vleesthermometer, aluminiumfolie
Opmerking
Tegenwoordig vind je vooral lamsbout zonder been. Dat is jammer, want juist het bereiden met het bot geeft extra smaak. Vraag er specifiek naar bij de slager.
Kookboek
Het recept 'Sappige lamsbout met rozemarijn en knoflook' is afkomstig uit het kookboek...
Heerlijke chaos
Simone van den Berg
Geen dag is hetzelfde in het chaotische leven van foodfotograaf en -blogger Simone en uit die heerlijke chaos is dit kookboek ontstaan. Van gezond tot decadent en... lees verder
© Nieuw Amsterdam