Rosbief met Yorkshire pudding
- 6 personen
- 130 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 2¼ kg runderribstuk met 2 ribben
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 150 g bloem
- 2 grote eieren, losgeklopt
- 180 ml volle melk
- voor de mierikswortelsaus
- 3 eetlepels versgeraspte mierikswortel
- 180 ml crème fraîche
- voor de jus
- 2 eetlepels bloem
- 125 ml droge witte wijn
- 430 ml zelfgetrokken runderbouillon
Bereiden
Verwarm de oven voor op 165 °C. Zet een rooster in een braadpan die net groot genoeg is om het vlees te bevatten. Wrijf het stuk vlees rondom in met zonnebloemolie en strooi er wat zout en peper over. Leg het vlees met de vetkant boven op het rooster. Zet ca. 1 uur en 40 minuten in de oven tot een in het dikste deel van het vlees (niet bij het bot) ingestoken vleesthermometer 52-54 °C voor rosé aangeeft.
Zeef intussen voor de Yorkshire pudding de bloem en ¼ theelepel fijn zeezout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er al kloppend met een houten lepel geleidelijk de eieren bij tot u een glad mengsel heeft verkregen. Voeg 4 eetlepels melk toe en klop tot een dik en glad beslag. Klop er geleidelijk de rest van de melk door en klop dan 1 minuut krachtig. Dek de kom af met plasticfolie en laat hem 1 uur staan.
Meng voor de mierikswortelsaus in een kleine kom de mierikswortel met de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Zet weg.
Neem het vlees wanneer het gaar is uit de oven. Zet het vlees op een schaal, dek losjes af met aluminiumfolie en zet op een warme plek. Zet de oven op 220 °C. Zet zes ovenschaaltjes of cakevormpjes van 250 ml inhoud op een bakplaat. Lepel ½ theelepel van het braadvet uit de braadpan in elk vormpje. Zet ze ca. 3 minuten in de oven tot het vet gloeiend heet is. Neem de schaaltjes uit de oven. Verdeel het beslag over de schaaltjes en zet ze 15-20 minuten in de oven tot de puddingen gerezen en goudbruin zijn.
Maak intussen de jus. Giet op 2 eetlepels na al het vet uit de braadpan en zet de pan vervolgens op een matig vuur. Roer er met een houten lepel de bloem door en laat ca. 2 minuten bakken tot alles gemengd is. Voeg de wijn toe, breng aan de kook en schraap alle aanbaksels in de pan los. Blijf ca. 2 minuten krachtig roeren tot het mengsel een dikke pasta is geworden. Roer er onmiddellijk de bouillon door. Draai het vuur middelhoog, laat weer aan de kook komen en laat al roerend ca. 5 minuten koken tot de jus gebonden is. Breng op smaak met zout en peper en giet de jus dan door een fijne zeef. Houd tot het serveren warm op een laag vuur.
Snijd vlak voordat de puddingen klaar zijn de rosbief in plakken en schik ze op voorverwarmde borden. Neem de Yorkshire puddingen uit de oven. Neem ze met de punt van een mes uit de vormpjes en schik ze op de borden. Geef er de jus en mierikswortelsaus aan tafel apart bij.
Extra benodigd
Plasticfolie, aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Rosbief met Yorkshire pudding' is afkomstig uit het kookboek...
Uit eten in Londen
Sybil Kapoor
Met een schat aan schitterende kleurenfoto's en overheerlijke recepten is dit boek de neerslag van de vele geneugten van het Londense leven: het boek... lees verder
© Good Cook