Ribs met zwarte bonen
- 1 persoon
- 45 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Chinees
- Vlees
Ingrediënten
- 400 g baby back ribs (smalle spareribs, in stukken van 2-3 cm)
- voor de marinade
- ½ eetlepel douchi (gefermenteerde zwarte bonen)
- 1-2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel kristalsuiker
- ½ theelepel zout
- 1½ mespunt gemalen witte peper
- ½-1 theelepel Shaoxing rijstwijn
- 1 eetlepel maïzena
- 1 kleine rode chilipeper
- fijngesneden lente-ui, ter garnering
Bereiden
Spoel de bonen af en laat ze ca. 10 minuten weken in een kom met water.
Pureer of hak ca. 1 eetlepel van de bonen en bewaar de rest heel voor de marinade. Hak de knoflook fijn.
Spoel de baby back ribs af, snijd ze eventueel en leg ze in een kom. Meng de ingrediënten voor de marinade in de kom met vlees: knoflook, sesamolie, suiker, zout, witte peper, Shaoxing rijstwijn, bonen en maïzena. Dek het af met een deksel of plasticfolie.
Laat het minstens 1 uur marineren in de koelkast. Nog beter is als de baby back ribs een nachtje marineren in de koelkast.
Leg de baby back ribs in een diep bord of schaal.
Hak de chili fijn en bedek de ribs ermee.
Bereid het stoommandje voor. Wanneer het water begint te koken, zet je het bord met de ribs in het stoommandje, leg het deksel erop en stoom ca. 20 minuten.
Garneer met lente-ui en serveer direct.
Extra benodigd
Plasticfolie, stoommandje
Opmerking
In het Chinees worden bepaalde gerechten beschreven als xiàfàn cài. Die aanduiding betekent dat het gerecht zo lekker is dat je er gemakkelijk te veel rijst door eet. Voor mij is dit zo'n gerecht. De lekkere, gemarineerde stukjes baby back rib (smalle spareribs) met gefermenteerde zwarte bonen en jus die ontstaat na het stomen zijn heerlijk om samen met gekookte rijst te eten. Behalve dat het een heerlijk gerecht is in een dim sum-maaltijd raad ik je ook aan het eens als hoofdgerecht te gebruiken. Als je het lastig vindt om de baby back ribs korter te maken zodat ze in de stoommand passen kun je kleinere stukken rib kopen, mits er voldoende vlees aan zit.
Kookboek
Het recept 'Ribs met zwarte bonen' is afkomstig uit het kookboek...
Dim Sum & Dumplings
Karin Lei
Wie houdt er nu niet van dim sum en dumplings? Karin Lei is letterlijk opgevoed tussen de diverse dim sum en dumplings door haar Taiwanese en Chinese horeca-ouders en laat met 'Dim Sum & Dumplings' zien dat zelf maken echt loont... lees verder
© Good Cook