Char siu (Chinese BBQ)

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 9
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor de marinade
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel rode voedselkleurstof (kan worden weggelaten)
  • 1 theelepel five spices
  • 1 steranijs, gevijzeld
  • 100 ml hoisinsaus
  • voor het vlees
  • 1 kg varkenshaas
  • 2 eetlepels honing
  • voor de zoete sojasaus
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml water
  • 40 g kristalsuiker
  • serveer met
  • 3 hele choy sum of paksoi
  • 3 eetlepels oestersaus
  • rijst

Bereiden

Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal. Maak de varkenshaas schoon en snijd in 8 langwerpige stukken. Let op: snijd met de richting van de vezels mee. Laat het vlees dan marineren in een plastic zak of in een schaal, minstens 30 minuten, maar hoe langer het staat, hoe lekkerder - 24 uur is optimaal.

Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch en meng de honing en 1 eetlepel heet water. Haal het vlees uit de marinade (die je bewaart) en leg het vlees op een rooster met een bakplaat met een scheutje water eronder. Zet in de oven en bak 10 minuten. Draai de stukken om, bestrijk met wat van het honingmengsel en bak nog ca. 15 minuten, of tot de kerntemperatuur circa 70 °C is. Haal het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten. Snijd het vlees dan in dunne reepjes.

Breng de ingrediënten voor de sojasaus in een steelpannetje aan de kook tot de suiker is opgelost. De saus kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Snijd de choy sum of paksoi doormidden en stoom circa 5 minuten, of kook 1-2 minuten in gezouten water. Haal eruit, leg op een serveerschaal en schenk de oestersaus eroverheen. Serveer met het vlees en vers gekookte rijst.

Opmerking

Een heerlijk zoet en aromatisch traditioneel Chinees gerecht. Dit gerecht is een favoriet in huize Poon, elke keer dat we Chinees koken. Het is een gerecht waar ik mee ben grootgebracht, en het is echt overheerlijk.

Kookboek

Het recept 'Char siu (Chinese BBQ)' is afkomstig uit het kookboek...

Tasty Asia

Filip Poon

In 'Tasty Asia' van Filip Poon vind je een grote verzameling gerechten uit Aziatische keukens, van Japan en China tot Korea en Thailand. Of je nu een tafel vol streetfood wilt maken voor je vrienden, op zoek bent naar een snelle maaltijd voor... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Varkenshaas recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!