Komijn-gnocchi met komkommer en sesamzaad
- 4 personen
- 75 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 kg bloemige aardappelen
- 200 tot 300 g bloem
- 1 ei
- 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 2 theelepels gemalen komijn
- een snufje nootmuskaat
- voor het garnituur
- 2 grote komkommers
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 klein bosje zuring (paarse) of bietenloof
- een paar scheutjes sesamolie
Bereiden
Kook de aardappelen heel en met schil 20 tot 25 minuten in gezouten, kokend water. Laat ze dan 20 minuten drogen in een op 210°C voorverwarmde oven. Verwijder de schil en druk de aardappelen terwijl ze nog warm zijn door een pureeknijper. Doe de aardappelpuree en drie kwart van de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en doe er het ei, de Parmezaanse kaas, de gemalen komijn, 1 theelepel zout en wat nootmuskaat in. Meng alles met je handen zonder al te veel te kneden tot een deeg. Het deeg moet zacht en niet plakkerig zijn. Voeg als het deeg te plakkerig is nog wat bloem toe.
Bestuif een werkvlak royaal met bloem. Rol het deeg met je handen uit tot 4 rollen, elk van 2 cm doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Rol de stukjes even heen en weer met de achterkant van een met bloem bestoven vork zodat er groefjes in komen.
Kook de helft van de gnocchi ongeveer 2 minuten in een grote hoeveelheid kokend, gezouten water tot ze naar boven drijven. Giet ze af en schep ze om met een scheutje olijfolie. Kook de tweede portie gnocchi op dezelfde manier.
Maak het garnituur terwijl de aardappels koken. Schil de komkommers en snijd ze in de lengte in vier stukken. Schep er met een lepel het zaad uit. Snijd de stukken komkommer in staafjes.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan. Doe het geroosterde zaad in een kom en zet weg.
Doe de arachideolie in dezelfde pan als het sesamzaad. Bak er de knoflook zachtjes in en zorg dat die niet verkleurt. Schep er de komkommerstaafjes door en roerbak 2 tot 3 minuten op hoog vuur. Voeg de gewassen en drooggeslingerde blaadjes zuring toe en roerbak ongeveer 1 minuut.
Neem de pan van het vuur en schep er wat sesamolie en de uitgelekte gnocchi door. Meng goed. Garneer met het geroosterde sesamzaad en dien op.
Kookboek
Het recept 'Komijn-gnocchi met komkommer en sesamzaad' is afkomstig uit het kookboek...
Gnocchi verrassend anders
Ilona Chovancova
Ontdek zelf hoe je thuis gnocchi kunt maken. Naast het oorspronkelijke recept voor gnocchi kan je ook schitterende variaties gaan maken (gnocchi met ricotta, van... lees verder
© Good Cook