Amerikaanse appeltaart
bereiden
Ingrediënten
- 1 portie klassiek korstdeeg (zie 'basisrecept korstdeeg' onderaan het recept)
- ei en melk voor het bestrijken
- rietsuiker voor het bestrooien
- voor de vulling
- 12 grote granny smith appels
- sap van 1 citroen
- 50 g boter
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze in plakjes. Doe de plakjes met het citroensap in een kom. Verhit de boter in een koekenpan, roer de kristalsuiker, de kaneel en het gemberpoeder erdoor en bak de plakjes appel erin; dat gaat het makkelijkst in porties. Laat de appel afkoelen.
Verdeel het deeg in 2 stukken, waarbij het ene stuk wat groter is dan het andere. Rol het grootste stuk deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap van ca. 30 centimeter doorsnede. Bekleed hiermee een flanvorm met losse bodem van 24 cm. Druk het deeg voorzichtig tegen de bodem en de rand van de vorm en laat het over de rand hangen.
Vul de deegbodem met de gebakken plakjes appel.
Rol het kleinere stuk deeg uit tot een lap van ca. 25 cm doorsnede. Klop het ei los met een scheutje melk en bestrijk daarmee de rand van het deeg. Leg dan de kleinere deeglap op de appelvulling. Druk het deeg op de rand stevig aan, zodat de onderkant en bovenkant goed op elkaar zitten. Snijd overtollig deeg af.
Zet de vorm op een bakplaat. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en strooi er rietsuiker over. Kerf het deeg in zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de taart onder in de oven in ca. 35 minuten goudkleurig.
Extra benodigd
Flanvorm met losse bodem van 24 cm
Basisrecept korstdeeg
Korstdeeg moet je snel maken en niet te lang kneden, want anders wordt het gebak te compact en verliest het zijn knapperigheid. Door er 2 eetlepels cacaopoeder aan toe te voegen krijg je chocoladedeeg.
Basisrecept voor 2 taartbodems. Meng in een kom 150 g blokjes koude boter, 250 g bloem en 25 g poedersuiker met je vingertoppen tot kruim. Voeg 1 ei en ½ eetlepel koud water toe en meng alles met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed het niet. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
Tips
Korstdeeg moet je zo weinig mogelijk met je handen aanraken. Alle ingrediënten moeten koud zijn en je moet ze snel tot een samenhangend deeg mengen. Je kunt het deeg van tevoren maken en in de diepvries bewaren of een met deeg beklede vorm In zijn geheel invriezen, zodat je op elk gewenst moment snel een taart kunt bakken. Er zijn verschillende manieren om het krimpen van het deeg tijdens het voorbakken te voorkomen. Ik vul de taartbodem altijd met stevige proppen aluminiumfolie. Je kunt de taartbodem ook bekleden met bakpapier en vullen met gedroogde peulvruchten. Voor dit recept hoef je de bodem niet voor te bakken.
Kookboek
Het recept 'Amerikaanse appeltaart' is afkomstig uit het kookboek...
A piece of cake
Leila Lindholm
In 'A piece of cake' vind je meer dan 200 van de allerbeste bakrecepten van de Zweedse tv-kok Leila Lindholm. Van koekjes, cakejes en verjaardagstaarten tot typisch... lees verder
© Kosmos UitgeversAppeltaart tips
Reacties op dit recept
- sofie Ik ga vandaag voor de 3e keer deze taart maken. Vooral het korstdeeg is erg lekker ook bij perentaart!