Gordon Ramsay: gekruide appeltaart
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg moesappels (5 à 6)
- 50 g fijne kristalsuiker
- 30 g boter, plus extra voor het invetten
- 2 rijpe handappels (Braeburn of Cox)
- sap van 1 citroen
- 225 g volkorenmeel
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zuiveringszout
- 175 g donkere basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- 1 groot ei, licht losgeklopt
- 50 ml lichte olijfolie
- 2 eetlepels abrikozenjam, voor het bestrijken
Bereiden
Schil de moesappels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Leg in een pan en voeg de suiker en boter toe. Kook op hoog vuur in 10-15 minuten tot moes. Laat de moes volledig afkoelen. U moet nu ca. 475 g moes hebben.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een springvorm van 23 cm doorsnee met ingevet bakpapier. Schil de handappels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes. Leg in een kom en giet het grootste deel van het citroensap en een scheutje water erover.
Meng meel, bakpoeder, zuiveringszout, ¼ theelepel fijn zeezout, suiker en specerijen in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin het ei, de olijfolie en de appelmoes. Spatel dit door het meel tot alles net is gemengd.
Doe het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak de taart 30 minuten in de oven; in het midden voelt hij dan een beetje stevig aan. Leg in snel tempo de plakjes appel in steeds kleiner wordende cirkels boven op de taart en laat daarbij het buitenste randje vrij. Bestrijk de plakjes met wat citroensap en zet de taart nog eens 30-35 minuten in de oven; de appeltaart is gaar als een vleespen die erin wordt geprikt schoon blijft.
Laat de taart iets afkoelen voordat u de springvorm opent op een rooster. Verwarm de jam met 1-2 eetlepels water en roer tot een gladde saus. Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de jam.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 23 cm), bakpapier
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: gekruide appeltaart' is afkomstig uit het kookboek...
Gezond met Ramsay
Gordon Ramsay
Je bent wat je eet. En iedereen wil gezond zijn en er op zijn best uitzien. Gordon Ramsay - superfit, eigenaar van driesterrenrestaurants, marathonloper en energieke... lees verder
© Tirion UitgeversAppeltaart tips
Reacties op dit recept
- Aart Er wordt altijd gesproken over het aantal graden van de oven. Vraag: is dit hetelucht, elektrisch of gas? Het is makkelijker om dat extra te vermelden. Geldt overigens voor alle recepten waar een oven wordt gebruikt voor het bereiden van het recept.
- Monique Gezonde variant op de appeltaart en toch heel lekker! Wil je wat minder snelle suikers consumeren dan is dit een aanrader!