Speculoos cheesecake
- 8 personen
- 90 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de bodem
- 200 g koffieleutjes
- 75 g boter
- voor het cheesecakebeslag
- 600 g naturel roomkaas
- 125 g crème fraîche
- 150 g kristalsuiker
- 50 g Speculoospasta
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 theelepel vanillearoma
- 3 eieren + 1 eidooier
- 1 eetlepel maïzena
- ter decoratie
- 100 g Speculoospasta
- koffieleutjes, verkruimeld
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed de hele springvorm met bakpapier. Zet ook het waterbad vast onder in de oven.
Maal de koffieleutjes fijn in de foodprocessor en smelt ondertussen vast de boter. Voeg beide ingrediënten samen, schep even goed om en stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem stevig aan.
Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas met de crème fraîche, kristalsuiker, Speculoospasta, koek- en speculaaskruiden en vanillearoma romig. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier en maïzena. Klop het geheel tot een klontvrij beslag.
Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake boven het waterbad in 75 minuten gaar. Laat de cheesecake in de oven helemaal afkoelen en vervolgens een nacht in de koelkast opstijven.
Schep de volgende dag de Speculoospasta in een steelpannetje en verwarm een klein beetje zodat de spread beter smeerbaar is.
Smeer de bovenkant van de cheesecake helemaal in met de Speculoospasta en decoreer de cheesecake met hele en verkruimelde koffieleutjes.
Extra benodigd
Springvorm (Ø20 cm), bakpapier, foodprocessor
Opmerking
'Toen Speculoospasta jaren geleden op de Nederlandse markt werd geïntroduceerd, vond ik het helemaal niet zo lekker. Mijn moeder had me wel 'geleerd' om speculaasjes op brood te eten en dat vond ik fantastisch, maar Speculoospasta - die toch echt meer naar koffieleutjes smaakt dan naar speculaas - vond ik drie keer niks. Maar inmiddels ben ik helemaal bekeerd en behoort Speculoos tot mijn favoriete broodsmeersels. Bovendien is het een heerlijke spread om cheesecake mee te maken en dat recept wil ik je natuurlijk niet onthouden. Deze Speculoos cheesecake is een van mijn favoriete cheesecakes om te maken in de herfst. Heerlijk met een kop dampende koffie.' - Sabine Koning
Het recept 'Speculoos cheesecake' is afkomstig uit het kookboek Cheesecake van Sabine Koning. © Nieuw Amsterdam