Vanille-cheesecake met karamelsaus
- 8 personen
- 75 min
- waardering 8,2
- Gebak
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de bodem
- 200 g shortbreadkoekjes
- 50 g boter, gesmolten
- voor de vulling
- 300 g volvette roomkaas
- 175 g fijne rietsuiker
- 25 g patentbloem
- 350 ml crème fraîche
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 1 dessertlepel vanille-extract
- voor de karamelsaus
- 250 g witte kristalsuiker
- 150 ml double cream
- 1 theelepel vanille-extract
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C / gasstand 2.
Draai eerst de koekjes tot kruimels in een keukenmachine, doe ze in een kom, voeg de gesmolten boter toe en meng alles grondig. Druk het kruim gelijkmatig in een ronde bakvorm (Ø 20 cm, 4 cm hoog), ingevet en bekleed.
Maak nu de vulling. Meng in een kom de roomkaas, suiker en bloem. Roer dan de crème fraîche, losgeklopte eieren en het vanille-extract erdoor.
Schep de helft van het mengsel over de koekjesbodem en zet de vorm op het onderste rooster in de oven. Schep dan de andere helft erin. Bak 55 minuten. De taart zal nauwelijks kleur hebben; hij moet aan de rand net stevig zijn, maar in het midden nog wat wiebelig. Zet de oven nu uit en laat de cheesecake afkoelen in de oven. Zet hem daarna in de koelkast om op te stijven. Als hij goed gekoeld is, kun je hem uit de vorm halen (zie bladzijde 12) en op een taartschaal zetten.
Zet voor de karamelsaus de kristalsuiker op in een pan met dikke bodem op heel laag vuur. Terwijl de suiker warm wordt (dat duurt ongeveer 7 minuten), draai je de pan af en toe rond om te voorkomen dat een deel van de suiker karamelliseert voor alle suiker heeft kunnen oplossen. Als alle suiker gesmolten is, draai je het vuur hoog, zodat de vloeistof gaat borrelen en donker kleurt. Roer en laat pruttelen tot de karamel de kleur van donkere honing heeft (maar houd hem scherp in de gaten, want in twee tellen kan hij veranderen in verbrande suiker!). Neem de pan van het vuur en voeg 3 eetlepels heet water toe - het gaat spetteren, maar dat houdt snel weer op. Voeg nu de room en vanille toe en meng alles goed. Laat afkoelen en doe het in een bakje met deksel. Dien de saus op in een kannetje om aan tafel over de cheesecake te schenken.
Extra benodigd
Bakvorm (Ø 20 cm), keukenmachine
Kookboek
Het recept 'Vanille-cheesecake met karamelsaus' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het bakken
Delia Smith
'Delia's Book of Cakes' werd in 1977 voor het eerst uitgebracht en is na 35 jaar nog steeds een fenomeen. Om dit succes te vieren én mee te gaan met de tijd... lees verder
© Uitgeverij Terra