Donut recepten

Donut

Donut

Gefrituurd gebak uit Noord-Amerika, met name uit gebieden waar een groot deel van de bevolking uit Duitsland en de Scandinavische landen afkomstig is. De donut wordt gemaakt van een soort gistdeeg dat meestal de vorm van een ring krijgt. Deze wordt met bessengelei gevuld, met poedersuiker bestrooid en warm opgediend.

Donut recept

Los 15 g gist op in 1 glas lauwe melk. Maak een bergje van 500 g gezeefde bloem, 100-125 g suiker, een flinke snuf zout en 1 theelepel nootmuskaat. Maak een kuiltje in het midden. Breek er een ei in en kneed tot het ei geheel is opgenomen. Werk nog 2 eieren door het deeg en kneed alles grondig. Voeg 60 g gesmolten boter en ten slotte de opgeloste gist toe en kneed er een soepel deeg van. Laat het op een warme plaats rijzen totdat het volume verdubbeld is. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een plak van ca. 1 cm dik. Steek er rondjes van 6-7 cm doorsnee uit. Verhit frituurvet tot 180 °C. Dompel de donuts in het hete vet en frituur ze luchtig en goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met poedersuiker. Dien de donuts heet op met ahornsiroop of rodebessencompote.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Ksenija Ok | Shutterstock.com ]