Kwarktaart met pruimencompote

10 personen
bereiden

waardering 7,7obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het korstdeeg
  • 325 g walnoten in stukjes, geroosterd en op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ theelepel kaneel, gemalen
  • voor de vulling
  • 900 g magere roomkaas
  • 60 g yoghurt zonder vet
  • 2 eetlepels acaciahoning
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 grote eieren
  • schil van 1 citroen
  • schil van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • voor de pruimencompote
  • 150 ml rode wijn
  • 50 g basterdsuiker
  • takje verse rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 reepje citroen- en sinaasappelrasp
  • 2 kruidnagels
  • kaneelstokje van 5 cm
  • 500 g rode pruimen, gehalveerd en ontpit
  • boter om in te vetten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 3. Vet een vlaaivorm of springvorm met een doorsnee van 20 cm in en bekleed met bakpapier.

Maak het korstdeeg. Meng de walnoten, suiker en kaneel in een keukenmachine en draai het fijn. Verdeel het mengsel op de bodem van de vorm en druk goed aan.

De ingrediënten voor de vulling moeten op kamertemperatuur zijn. Meng de roomkaas en yoghurt in de kom van een elektrische mixer op matige snelheid. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon en meng tot een glad mengsel. Voeg honing en suiker toe en mix tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg de eieren een voor een toe en mix na elk ei. Doe de citroen- en sinaasappelrasp en de vanille erbij en meng goed. Giet het mengsel over het korstdeeg. Schraap de zijkanten van de kom niet schoon om klontjes te voorkomen.

Zet de vorm in een grote braadslee en voeg water toe tot de vorm half onder water staat. Bak in ongeveer 25 minuten net stijf. Draai de oven uit en laat de taart in de oven staan met de deur open. Laat 1 tot 2 uur afkoelen om te voorkomen dat de taart barst. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.

Breng voor de compote alle ingrediënten behalve de pruimen aan de kook en laat sudderen tot de suiker is opgelost. Voeg de pruimen toe, dek af en kook ongeveer 10 minuten tot de pruimen net zacht zijn. Haal de pruimen uit de pan en zet apart. Kook de vloeistof eventueel iets in en gooi de rozemarijn, het laurierblad, de schillen, de kruidnagel en het kaneelstokje weg. Laat afkoelen en zet apart.

Haal de kwarktaart uit de vorm: bekleed een bakplaat met plasticfolie, dompel de kwarktaart in een warmwaterbad en draai hem om op de bakplaat. Keer hem vervolgens om op een serveerschaal. Serveer op kamertemperatuur met wat pruimencompote.

Extra benodigd

Vlaaivorm of springvorm (Ø 20 cm), bakpapier, keukenmachine, mixer, plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Kwarktaart met pruimencompote' is afkomstig uit het kookboek...

Het diabetes kookboek

Een gezond diabetesdieet betekent gevarieerd eten, meer groenten en vezels, minder eiwitten, en oog voor verborgen suikers. Dit boek laat met 200 wereldse

... lees verder

© Unieboek

Kwarktaart tips

Reacties op dit recept

  • Heidi Dit recept klinkt erg lekker en ik zal het zeker proberen. Alleen vraag ik met nu af wordt voor deze taart nu kwark of roomkaas gebruikt? Dit is mij nu niet duidelijk, want het heet kwarktaart en in het recept staat roomkaas. Wat nu echt? groetjes, vessel