Tijmhoning-madeleine

14 madeleines
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 140 g ongezouten boter
  • 2 g verse tijm
  • 25 g honing
  • 100 g ei
  • 50 g melk
  • 60 g suiker
  • zeste van 2 citroenen
  • zeste van 1 limoen
  • 140 g bloem
  • 6 g bakpoeder
  • bakspray (om in te vetten)
  • voor de vulling
  • 100 g tijmhoning

Bereiden

Smelt de boter met de verse tijm op een zacht vuur in een steelpan en maak een beurre noisette. Neem de steelpan van het vuur, zeef de beurre noisette en voeg de honing toe. Laat volledig afkoelen.

Meng het ei met de melk, de suiker en de zeste van citroen en limoen 5 minuten in de keukenrobot. Zeef de bloem en de bakpoeder onder het deeg en meng verder. Voeg als laatste de beurre noisette toe aan het deeg. Doe het deeg in een spuitzak en laat het 3 uur tot een nacht in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 °C hetelucht en vet de bakvormen in met de bakspray.

Vul de madeleinebakvorm met het deeg, ongeveer 25 gram deeg per vormpje. Bak de madeleines 8-9 minuten in de oven.

Doe de tijmhoning in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Vul de madeleines aan de bolle kant met de honing.

Extra benodigd

Keukenmachine, madeleinebakvorm, klein glad spuitmondje

Opmerking

Wie was die Madeleine naar wie dit koekje genoemd werd? Er doen verschillende verhalen de ronde. Het mooiste verhaal is van een meisje, Madeleine, dat koekjes had gebakken in jakobsschelpen en ze aan de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella gaf.

Kookboek

Het recept 'Tijmhoning-madeleine' is afkomstig uit het kookboek...

Pastry crush

Millefeuille, baba au rhum, Saint Honoré, Paris-Brest, Forêt Noire, gebakjes die je over de hele wereld kunt eten. Het zijn de zogenaamde klassiekers van de patisserie. Jaline Vandromme laat zien hoe deze klassiekers haar geïnspireerd hebben

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Kris Vlegels

Madeleines tips