Haverbrood met mungbonen en noten

1 brood
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 90 g gedroogde mungbonen
  • 65 g lijnzaad
  • 65 g sesamzaad
  • 1 eetlepel fiber husk
  • 100 ml donkere stroop
  • 150 g havermeel
  • 2 theelepels bicarbonaat
  • 1½ theelepel zout
  • 150 ml volle yoghurt
  • 50 g geroosterde pompoenpitten
  • 60 g geroosterde noten, bijv. hazelnoten, amandelen of walnoten
  • olie om de vorm in te vetten
  • havermout om over de broodjes te strooien

Bereiden

Spoel de mungbonen en laat ze een nacht of minstens 12 uur weken.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng lijnzaad, sesamzaad en fiber husk in een grote kom.

Giet 200 ml kokend water over het zaadmengsel en klop het even. Voeg de stroop toe en blijf kloppen tot er een stevig mengsel ontstaat. Laat het ongeveer 10 minuten staan.

Giet de bonen af, spoel ze en laat ze goed uitlekken.

Meng havermeel, bicarbonaat en zout in een kom. Meng er vervolgens de mungbonen doorheen.

Voeg het meelmengsel en de yoghurt toe aan het zaadmengsel. Roer goed, zodat alles goed gemengd is. Voeg ook de pompoenpitten en de noten toe.

Schep het beslag in een met olie ingevette broodvorm van ongeveer 2 liter. Strooi er wat havermout bovenop.

Zet de broodvorm ongeveer 1 uur in het onderste gedeelte van de oven. Plaats eventueel een lege bakplaat wat hoger in de oven om te voorkomen dat het brood te donker wordt.

Laat het brood ongeveer 30 minuten rusten voordat je het uit de vorm haalt.

Extra benodigd

Broodvorm van 2 liter

Opmerking

'Echt een van mijn favorieten die ik al heel vaak gemaakt heb met hele boekweitkorrels. En natuurlijk moest ik proberen hoe het zou worden met mungbonen. Dat zijn zo de dingen waar ik 's nachts van wakker kan liggen. Maar het is gelukt!' - Lina Wallentinson

Kookboek

Het recept 'Haverbrood met mungbonen en noten' is afkomstig uit het kookboek...

Bakken met bonen

Taart, brood, koek, pizza, crackers, cake en brownies - iedereen is er dol op. En door het toevoegen van bonen, erwten en linzen kunnen we deze lekkernijen een stuk gezonder maken! Peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten, mineralen

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Overig brood tips

Reacties op dit recept

  • Linda Ik heb hem zojuist gemaakt, wat een heerlijk smaakvol en voedzaam brood! Ik had nog wat gekookte zoete aardappel over en erbij gedaan, en de 100 gr stroop vervangen door 25 gr honing. Dit is zeker voor herhaling vatbaar (al zou ik zelf de volgende keer wat minder zout doen). Dankjewel voor dit verrassende recept! groetjes Linda