Radijstoastjes
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Hapje
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 stokbrood (vers/oudbakken/afbak)
- olijfolie
- 1 bosje radijs
- 75 g boter (kamertemperatuur)
- kneep citroensap
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij het stokbrood in plakjes. Leg op de bakplaat, bezwiebel met een sliertje olijfolie en bak in 5-10 minuten knapperig in de oven. Laat iets afkoelen. Dit kan trouwens ook prima van tevoren, ze blijven makkelijk een paar dagen goed in een trommeltje.
Snij het loof los van de radijsjes. Gooi lelijke/gele bladeren weg, was de rest en slinger goed droog in een slacentrifuge (of tussen twee theedoeken). Hak fijn in de keukenmachine.
Voeg de boter toe en mix tot een groen geheel. Breng op smaak met een kneep citroensap, peper en fleur de sel.
Snij de radijs in plakjes, een half bosje is waarschijnlijk genoeg. Besmeer de broodjes dik met kruidenboter en garneer met plakjes radijs. Bestrooi met nog wat fleur de sel.
Extra benodigd
Keukenmachine
Tip
Boter over? Maak een rolletje in plasticfolie, bewaar in de vriezer. Snij een plakje af voor over gekookte groente of een gebakken biefstukje.
Opmerking
'Een eigenaardig maar verrukkelijk Frans borrelhapje: radijsjes geserveerd met boter en zout, gewoon om zo samen op te knabbelen. Het liefst natuurlijk met van die lekker pittige langwerpige radijsjes zoals ze die in Frankrijk hebben. Maar met gewone ronde Hollandse kan het ook. Ik heb een nog beter idee: maak kruidenboter met het groene lof en serveer op toastjes van oudbakken stokbrood.' - Karin Luiten
Kookboek
Het recept 'Radijstoastjes' is afkomstig uit het kookboek...
De makkelijke Franse keuken
Karin Luiten
Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, wie houdt er nou níet van de Franse keuken? In dit boek staan al Karins Franse favorieten bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee... lees verder
© Nieuw Amsterdam. Beeld: Harold Pereira