Soufflé met passievruchten en limoen
- 6 personen
- 65 min
- waardering 7,7
- Nagerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 theelepels gelatinepoeder
- 4 eieren, gesplitst
- 175 g fijne tafelsuiker
- geraspte schil van 3 limoenen
- 5 eetlepels limoensap
- 8 passievruchten, gehalveerd
- 250 ml slagroom
Bereiden
Bind een soufflékraag om een kleine souffléschaal van 13 cm doorsnee en 6 cm diep. Knip hiervoor een stuk bakpapier uit dat iets langer is dan de omtrek van de vorm. Vouw het in de lengte dubbel zodat het sterk genoeg is om de soufflé te steunen. Vouw het papier zodanig om de buitenkant van de vorm dat het boven de rand uitsteekt, maar niet meer dan 6 cm. Bind de soufflékraag met een stuk keukengaren vast.
Giet 4 eetlepels water in een kleine, vuurvaste kom en strooi er het gelatinepoeder over. Zorg dat het water al het poeder opneemt. Laat 5 minuten staan. Zet de kom dan in een voor de helft met kokend water gevulde kleine pan. Laat onder af en toe roeren 3-4 minuten sudderen tot de gelatine tot een helder vocht is opgelost.
Doe de eierdooiers, suiker en het limoenraspsel in een grote, vuurvaste kom. Zet de kom op een pan sudderend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Klop ca. 10 minuten met een elektrische handmixer tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is.
Klop er geleidelijk het limoensap door en blijf kloppen tot het mengsel weer dik is. Neem de kom van de pan en laat de inhoud al kloppend afkoelen.
Schep er geleidelijk de opgeloste gelatine in dun straaltje door. Schep de pulp met zaadjes uit 6 passievruchten en schep door het soufflémengsel.
Klop de slagroom tot zachte pieken (u hoeft hiervoor de gardes van de mixer niet eerst af te wassen) en schep door het soufflémengsel. Zet 20-30 minuten in de koelkast tot het net stevig begint te worden. Schep het mengsel nog een keer zachtjes om teneinde de passievruchtzaadjes die misschien naar de bodem zijn gezonken te verdelen.
Was de gardes van de mixer en droog ze goed. Klop er de eiwitten tot stijve, licht vochtige pieken mee. Vouw een grote lepel eiwit door het soufflémengsel om dat wat luchtiger te maken. Spatel er dan de rest van het eiwit door. Schep het mengsel in de voorbereide souffléschaal en laat het net boven de rand van de schaal uit komen. Zet 4 uur in de koelkast, of tot de soufflé stevig is.
Knip voor het serveren het kraagje van de schaal los en trek er voorzichtig het papier af. Garneer de soufflé met de uitgeschepte zaadjes van de overgebleven twee passievruchten.
Extra benodigd
Bakpapier, keukengaren, mixer
Opmerking
Gebruik voor een strikt vegetarisch versie van het recept agar-agar in plaats van gelatine.
Kookboek
Het recept 'Soufflé met passievruchten en limoen' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het soufflé maken
Sara Lewis
Dit boek maakt een einde aan de illusie van de onmaakbare soufflé en laat zien dat het in wezen niet zo moeilijk is er een te maken. Alles dat nodig is zijn de juiste... lees verder
© Good Cook